kersen in brandewijn

kersen in brandewijn

Kersen in brandewijn

Ze geeft het toe, het klinkt een beetje jaren 70-achtig. Net zoals je altijd moet lachen bij  ” de pruimen op sap zetten”. OK, misschien is dat ook eh.. om te lachen. Maar pruimen kun je natuurlijk ook heel goed in zo’n Rumtopf doen. Of in de Brandewijn en dan ergens ver weg zetten zodat je ze vergeet. Na een jaar of drie kom je de potten met fruit in drank weer tegen achter in de kast en ach man, wat een feest zal dat wezen! Ze ziet direct een gezellig plaatje van een tafel vol met vrolijke mensen voor me. En lege potten en flessen, dat ook.

Er zijn natuurlijk heel veel soorten fruit die je kunt wecken maar kersen zijn wel een van de favorieten van het Meisje. De drank wordt van kersen mooi rood van kleur en de kersen zelf zijn net kleine bommetjes die exploderen op je tong. Het lekkerste is natuurlijk om de kersen te ontpitten en de steeltjes eraf te halen. Maar ben je niet zo geduldig van aard dan kun je volstaan met de kersen te wassen en even de slechte exemplaren eruit te halen en ze met pit en steel in de pot te doen. Bijkomend voordeel van de steeltjes aan de kersen te laten is dat je van de vruchtjes later je eigen ‘Mon Cheries” kunt maken door ze door de gesmolten chocolade te halen. Geen slecht idee, al zegt ze het zelf.

hoe maak je kersen in brandewijn

1 kilo rijpe, zoete kersen – 300 gram suiker – 2 kaneelstokjes – 4 of 5 kruidnagels – 0,5 liter inmaakbrandewijn

Was (en ontpit eventueel) de kersen. Maak laagjes van de kersen en suiker en stop ergens de kaneelstokjes en kruidnagels ertussen. Giet de Brandewijn erbij en schudt. Zet de pot weg op een donkere plek en schudt elke dag even tot de suiker is opgelost. Laat tenminste 2 maanden staan voor een goed resultaat. Filter daarna het fruit eruit en schenk de drank over in een mooie fles.

Meer likeurtjes maken? Denk dan ook eens aan likeur van zomerfruit

likeur van zomerfruit

pinterest

14 Reacties

 1. Nel

  Geachte mevrouw,
  Is het mogelijk om kersen op sap, in te maken met brandewijn?
  Zo ja, wat is in dit geval de werkwijze?
  Alvast bedankt voor uw reactie!

  Reageren
 2. Amber (Auteur bericht)

  Beste Nel, eerlijk gezegd weet ik dat niet. Ik vermoed dat het goed mogelijk is maar wel veel minder lekker. Kersen in pot hebben hun smaak al afgegeven aan het sap en er zijn door de fabrikant al een aantal ( smaak) toevoegingen gedaan. Wat je zou kunnen proberen is de inhoud van de pot kersen plus eenzelfde hoeveelheid brandewijn, een stokje kaneel en een of twee kruidnageltjes en een schil van de citroen samen in een grotere pot gieten. Ik zou het zeker een week of twee, drie laten staan. Maar waarschijnlijk geldt ook hier: hoe langer je de smaak in de alcohol laat trekken, hoe lekkerder het wordt.

  Reageren
 3. Nel

  Bedankt Amber!!
  Ik ga het gewoon proberen.
  Hoeveel suiker zal ik toevoegen?
  Volgend jaar wil ik het met Amarene-kersen doen.
  Alleen zie ik die bij geen enkele groenteman bij ons in de buurt.
  Vriendelijke groet,
  Nel

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   Beste Nel,

   mij maakt het niet zoveel uit welke kersen. Ik haal ze meestal op de markt.

   Qua suiker zou ik tussen de 200 en 300 gram per liter gebruiken. Maar misschien zit er al suiker bij de kersen in de pot? Voorzichtig beginnen, tenzij het voor jou niet zoet genoeg kan!

   Wil je laten weten hoe de kersen uiteindelijk geworden zijn? Ik ben daar best nieuwsgierig naar!

   Reageren
   1. Nel

    Ik heb zojuist de kersen, de brandewijn, een kaneelstokje en kruidnagel in de weckpot gedaan.
    Ik heb geen suiker toegevoegd, omdat de brandewijn en de kersen al vrij zoet zijn.
    Op hoop van zegen dan maar!
    Later meer!
    Vriendelijke groet,
    Nel

    Reageren
    1. Roger W. Smid

     De lekkerste kersenbrandewijn maak je van de Westerleese kers. Westerlee ligt bij Heiligelee in Groningen. Helaas is deze kers zeldzaam, maar gelukkig heb ik een paar bomen. Niet ieder jaar heb je een rijke oogst, maar dit jaar 2022 is het weer raak. Gebruik de kersen ook voor gelei en jam. Let op ! De kersen zijn niet zo zoet als ‘gewone’ kersen en moeten heel donker zijn ( tegen het zwart aan ) om te bewerken. Helaas krijg je wel concurentie van vogels, maar daar zijn verjaagmiddeltjes voor…………

     Reageren
 4. Pingback: kersensiroop maken - de Meisjes van de Moestuin

 5. Jos Joosten

  Ik heb de kersen op brandewijn volgens uw recept bereid.
  ma twee dagen bij het oppakken van de pot kwamen er belletjes van onder naar boven tussen de kersen door.
  ik heb toen de wekfles voorzichtig open gemaakt, en toen spoot er meteen al een straaltje brandewijn en gas tussen de deksel en de fles uit.
  Is dit normaal of heb ik iets verkeerd gedaan?
  Groeten, Jos.

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   Beste Jos,

   er zit waarschijnlijk teveel lucht in de pot. Je kunt de kersen het beste helemaal afvullen met alcohol zodat het fruit helemaal onder staat. De verhoudingen zijn verder niet zo interessant, iets zoeter of iets sterker, lekker blijven de kersen. Succes!

   Reageren
 6. Mathilde Schipperheijn

  In het recept staat 2 mnd laten staan en dan de kersen eruit halen. Wat doe je dan met de kersen als je ze niet allemaal gelijk opeet? Kun je ze ook gewoon langer op sap zetten?

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   je hoor je kunt ze er gewoon inlaten. Sterker nog, wij vinden de kersen eigenlijk de spreekwoordelijke kers op de taart!

   We nemen een glaasje met wat kersen en een beetje sap. Zijn we helemaal gelukkig!

   Reageren
 7. Jacqueline

  Hoi, min. Moeder, is nu overleden , en bij het leeghalen van het huis kwamen we potten kersen op alcohol tegen. We vermoeden dat ze meer dan 45 50 jaar oud zijn. Nu heb ik de alcohol geproefd en die is nog oké, maar wat doe ik met de kersen? Kan ik die nog eten en in yoghurt of zo verwerken?

  Alvast bedankt voor je reactie! ??

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   allereerst gecondoleerd met het verlies van je moeder.

   Als de kersen goed in de alcohol stonden, en dat denken we, dan zijn ze nog eetbaar. Of ze lekker zijn, dat is alleen te beantwoorden door ze te proeven! We zijn uiteraard wel benieuwd.

   In de yoghurt is waarschijnlijk geen goed idee voor het ontbijt gezien de alcohol 🙂
   Als de kersen nog lekker zijn kun je er een laagje pure chocolade omheen doen, dan heb je je eigen kersenbonbons!

   Reageren
   1. Jacqueline

    Hartelijke dank voor de reactie. Ik ga het uitproberen! ???. Hartelijke groet Jacqueline

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *