kersensiroop maken

kersensiroop maken


Tsja, het lijkt wel alsof het Meisje stelselmatig de zeven zonden afwerkt. Vorige week had ze het immers over luiheid. Niet echt een grote zonde, sterker nog, best een fijne op z’n tijd! En nu had ze last van gulzigheid. Ze moet maar eens opzoeken wat de andere vijf zondes zijn. Hoewel, beter stoppen. Je hoeft niet altijd elk lijstje punctueel af te vinken..

Gulzigheid. De ogen van het Meisje zagen van alles. Haar maag gaf seintjes naar haar hersenen: lekker! Lekker! Nog meer lekkers! Zo kocht het Meisje een heleboel. Meer dan ze op kon, meer dan eigenlijk te tillen was. Ze verliet de markt met een paar kilo fruit. Perziken, aardbeien, frambozen, kersen. Ze had wel kunnen huppelen van vreugde. Als ze niet zo overbeladen was geweest tenminste.

Eenmaal thuis verdween de euforie. Een paar dagen later daalde de waarheid hard in. Er was teveel fruit om op te krijgen. Dus zette het Meisje haar luiheid aan de kant en ging aan de slag. Ze vulde potten met kersen op brandewijn. Maar omdat ze niet zeker wist of brandewijn ook onder de een of andere zonde zou vallen bedacht ze dat ze ook een non-alcoholische oplossing moest vinden. En dus ging ze kersensiroop maken. Altijd goed. Lekker als limonade. En mocht drankzucht geen hoofdzonde zijn is een drupje ook lekker in je bubbeltjeswijn.

zelf kersensiroop maken

voor ongeveer een halve liter kersensiroop

500 gram rijpe kersen – 250 ml water – 500 gram fijne kristalsuiker – sap van een halve citroen – schone fles.

Was de kersen en haal de steeltjes eraf. Doe ze met het water in een pannetje en zet op middelhoog vuur. Wanneer de kersen zacht zijn kun je een paar dingen doen: of je stampt ze met een puree stamper tot moes en vist de pitten eruit. Daarna doe je de pulp in een zeef en roer je het met een pollepel door de zeef. Of je gooit alles meteen in de zeef, haalt het vruchtvlees erdoor en verwijdert ondertussen de pitten. In dit laatste geval moet je waarschijnlijk iets meer zeven.

Uiteraard zeef je boven het pannetje zodat je het sap opvangt. Het Meisje zegt het maar even. Ze heeft namelijk een vriendin die de eerste keer dat ze gelatine weekte niet het water weggooide maar de gelatine. Soms is zelfs het meest voor de hand liggende dat niet.

Doe het kersensap samen met het citroensap en de suiker terug in de pan en laat aan de kook komen. Kook ongeveer 10 minuten in. Als je grotere hoeveelheden hebt moet je iets langer inkoken. Giet over in de schone fles(jes).

Liever een volwassen kersen sapje? Deze kersen in brandewijn blijven favoriet. Minpuntje is dat je er iets langer op moet wachten maar dan héb je ook wat! https://demeisjesvandemoestuin.nl/kersen-in-brandewijn/

kersen in brandewijn
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *