tuinieren met de maan

tuinieren met de maan

Nee. Het Meisje is niet ineens spiritueel geworden, al doet de titel anders vermoeden. Tuinieren met de maan klinkt minder aards dan het Meisje is. En dat is ze.

Vreemd genoeg kwam ze daar achter, toen ze een spiritueel festival bijwoonde. Drie dagen lang dompelde zich onder in spiritualiteit. Je moet tenslotte niet altijd in hetzelfde kringetje rond blijven draaien.

Het werd geen succes. Ze heeft nog nooit zoveel in zichzelf gekeerde mensen gezien. De spirituele workshops deden niets met haar. Het commercieel uitbaten, van de hoop van mensen om zichzelf te vinden, maakte het Meisje boos. Haar motto: nicht ärgern, nur wundern werkte voor geen meter. Ze ergerde zich kapot. De verbazing werd verbijstering. De verbijstering woede. Misschien is er meer tussen hemel en aarde, maar dat is niet hier. Ze wil alleen nog maar heel hard weg rennen. Nog nooit was ze zo agressief als tijdens die drie dagen.

Tuinieren met de maan

Gelukkig is er weinig spiritueels aan de maan. De maan komt op. De maan gaat onder. Dat is het ritme van de natuur. De maan is daarbij van invloed op de waterstand. Eb en vloed zijn daar de rechtstreekse en zichtbare gevolgen van.

Dat betekent dat de maan ook invloed heeft op de grondwaterstand. En op het vocht in je gewassen.

Als de maan vol wordt, trekken de plantensappen naar de bovenste delen van de planten. Wassende maan is een mooi moment om fruit of bladgroente te oogsten. Als de maan daalt, worden de sappen de grond ingetrokken. Bij afnemende maan zijn je worteltjes en radijsjes het lekkerst, omdat die onder de grond zitten.

Tuinieren met de maan is ook praktisch

Tot zover het theoretische deel. Er is gelukkig ook een praktisch deel. Tuinieren met de maan is een prima manier om de klussen in je moestuin te verdelen. Als je, net als het Meisje, maar een paar uur per week voor je tuin hebt, kun je niet alles doen. Dan moet je keuzes maken. Keuzes die de natuur voor je bepaalt.

Voor de tuinier zijn er meerdere maankalenders in omloop. Het Meisje ging destijds te rade bij een medetuinier waarvan ze weet dat deze met blote voeten tuiniert om zich meer in contact te voelen met de aarde. Dat was vast iemand die haar meer kon vertellen over biologisch dynamisch tuinieren. Gelukkig werd haar vooroordeel bevestigd. De kalender van Maria Thun. Dat is de meest betrouwbare. Helaas is die niet op het internet te vinden, zodat je elk jaar weer geld uit moet geven aan een papieren kalender. Daar is het weer. Die onnodige commerciële uitbuiting waar het Meisje zo’n hekel aan heeft.

Daar doet ze dus niet aan mee. Zij heeft een app. De moon & garden calender. In het Engels. Bovendien alleen gericht op het noordelijk of de zuidelijk halfrond en daardoor vast niet altijd even accuraat, maar dat maakt haar niet zoveel uit.

Er is één nadeel aan deze manier van tuinieren. Doordat ze niet veel tijd heeft, tuiniert ze in verloren uurtjes.

Soms gaat het mis

Daar staat ze dan met haar mand vol tuingereedschap op de moestuin. Ze heeft zin in aalbessen. Die zijn al zo rijp dat ze bijna van de struik afvallen. Even op de app kijken wat ze nog meer kan doen vandaag. O nee! Do not garden. De maan staat te ver weg of te dicht bij. Allebei niet goed voor de oogst. Morgen is een betere dag, want dan is het wassende maan. Maar morgen heeft ze geen tijd. Jammer dan.

Ze neemt gewoon genoegen met iets minder lekkere aalbessen, hoopt erop dat haar app niet volledig accuraat is, en maakt de aalbessenlikeur met sinaasappel van het keukenMeisje. Daar gaat zoveel alcohol in. Dat verschil proeft ze straks niet meer.

aalbessen likeur met sinaasappel
pinterest

2 Reacties

 1. Roos

  Dag Meisje….Wederom weer met een grote glimlach genoten van je verhaal ” tuinieren met de ??”
  Op deze wijze tuinieren dat heeft nogal wat voeten in de aarde en daar is het Meisje te realistisch voor! Volgens mij staat het Meisje met beide voeten stevig op de grond van haar moestuin. Dat betekent dat ze goed geaard is en een prima weet wat ze doet en gemakkelijk zelf de keuzes kan maken in haar moestuin.
  Mmm…aalbessenlikeur met sinaasappel…daar gaat zoveel alcohol in …..dit meisje zegt proost tegen het Meisje.

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Hoi Roos, Dank voor je lovende woorden. Dat doet goed. Juist voor die glimlach schrijven we. Proost!

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress PopUp Plugin