plannen maken voor de moestuin
Het lijkt een beetje op de voorpret die je hebt als je een vakantie boekt. In werkelijkheid zit je thuis aan tafel, maar in gedachten ben je al op de plaats van bestemming. En dat is bijna net zo leuk. Zo is het ook met een moestuin. In de tuin valt in januari nog niets te zien, maar in je hoofd is de moestuin al af. Dat is het fijne van een moestuin. Het zijn er eigenlijk twee. De moestuin in je hoofd en de moestuin in de realiteit.
Een nieuw moestuin plan
Dat haar moestuin er dit jaar opnieuw anders uit gaat zien, heeft te maken met haar vakantie. Ze gaat pas in september met vakantie. Voor een moestuinier is dat een zegen. Dat betekent dat ze het door haar opgekweekte groen ook daadwerkelijk kan oogsten. De meeste groente oogst je namelijk in juli en augustus. Daar kun je met een goede planning omheen werken, door eerder of juist later te zaaien, maar tijdens de droge en warme periode moet je je moestuin aan een oppas overlaten. Die als beloning de oogst krijgt. Leuk voor de oppas. Minder voor de tuinier.
Er zit ook een nadeel aan een vakantie zo laat in het jaar. September is een belangrijke maand voor de nateelt. Dat is het moment waarop je zaait voor de wintergroente. Daar moet het Meisje iets nieuws voor bedenken, maar dat komt later. Eerst gaat ze aan de slag met de moestuin voor de zomer.
Plannen maken voor de moestuin
Omdat ze de hele zomer thuis is, kan ze losgaan. Plannen maken voor de moestuin begint op papier. Dit teeltplan is de basis, zo heeft ze inmiddels geleerd. Ze wil in haar enthousiasme nog wel eens lukraak zaaien, maar dan weet ze niet meer waar het is gebleven. Verwart ze onkruid met kruiden en zaait ze bloemen bovenop groente. Het teeltplan is heilig. Zolang ze dit aanhoudt weet ze waar ze nog ruimte heeft voor haar impulsaankopen.
Hoe het teeltplan eruit gaat zien, wordt bepaald door de verschillende gewassoorten. Elk gewas krijgt een eigen bak. Het Meisje heeft acht moestuinbakken. Twee daarvan hebben een vaste beplanting. De ene met fruit, de andere met kruiden. De verschillende groentefamilies worden verdeeld over de resterende zes bakken.
Indeling van de bakken
Het Meisje mag in haar tuin geen aardappelen telen, vanwege de gevreesde aardappelziekte phytophtora. Daarom ziet haar indeling er iets anders uit dan gebruikelijk. In dit blog kun je lezen hoe zij haar tuin indeelt.
Zie je dat de volgorde van de bakken, de volgorde van de groei van een plant volgt? Je begint bij de wortel. Daarna is de stengel aan de beurt. Deze wordt gevolgd door het blad, de bloemen en de zaden. Echt, plannen maken voor de moestuin is niet moeilijk.
Vergeet tenslotte de bloemen niet. Je wilt toch niet alleen een nuttige, maar ook een mooie moestuin? Een moestuin waar je blij van wordt? Reserveer een aparte bak voor bloemen. Gewoon, alleen voor jou.
Wisselteelt
Let er het volgende jaar op dat elke groentefamilie een plaatsje doorschuift. Dit heet wisselteelt, vruchtwisseling of gewasrotatie. Als een familie een seizoen op één plek heeft gestaan, hebben de planten voedingsstoffen uit de bodem verbruikt. Niet iedere familie gebruikt dezelfde mineralen en voedingsstoffen. Door de gewassen te roteren voorkom je ziektes of uitputting van de grond. Door altijd met de klok mee te draaien, hoef je weinig te onthouden en duurt het zes jaar voordat een familie weer in dezelfde bak staat.
Fouten maken hoort er bij
Dan kan er niets meer misgaan. In theorie dan. In de praktijk gaat ook het Meisje weer fouten maken. Dat hoort erbij. Het fijne van een moestuin is dat je elk jaar weer opnieuw beginnen. Een moestuin is vergevingsgezind. Gemaakte fouten kun je snel weer vergeten omdat de boel in de winter toch weer afsterft.
Volgend jaar ga je het beter doen. Elk jaar biedt nieuwe kansen. Zo leer je elk jaar weer een beetje bij en kun je volgend jaar weer nieuwe plannen maken voor de moestuin.
Soms kan het al mis gaan met het maken van het plan, zoals je in dit blog kunt lezen. Een smartphone blijkt niet altijd een uitkomst.