plantenstekers
Er zijn tuiniers die het kunnen onthouden. Tot die categorie behoort het tuinMeisje niet. Zij heeft na vier weken al geen idee meer wat ze waar heeft gezaaid. Natuurlijk maakt ze elk jaar een moestuinplan. Alleen daar houdt ze zich niet altijd aan. Dat plan is een kader. Daarbinnen moet ze vrije keuzes kunnen maken. Vindt ze. Maar ja. Dat is niet altijd even handig. Zij kan dan ook niet zonder plantenstekers.
Toen het Meisje nog geen groente kweekte was het geen enkel probleem. Vaste planten heten niet voor niets vaste planten. In de winter verdwijnen ze grotendeels onder de grond en in het voorjaar komen ze weer op. Goed, het kan gebeuren dat je wat planten verplaatst voor een beter ogend resultaat. Het kan ook gebeuren dat je dat het volgende jaar weer vergeten bent, zodat je vol verbazing naar opkomend groen staat te staren en geen idee meer hebt wat het is. Toch zijn dat de uitzonderingen.
Zo niet in de moestuin. Daar heb je plantenstekers nodig. De vraag is alleen: welke plantenstekers. De keuze is namelijk enorm. De kans op teleurstelling achteraf ook. In de loop der jaren is het Meisje door schade en schande wijs geworden. Weet ze wat wel, en wat niet werkt.
De beste plantenstekers voldoen aan een aantal voorwaarden:
* Plant labels zijn groot genoeg
* Ze gaan meerdere seizoenen mee
* Steeketiketten zijn elk jaar opnieuw te beschrijven
* De tekst is aan het einde van het moestuinseizoen nog steeds leesbaar
Plastic plantenstekers
Plantenstekers van plastic zijn superhandig. Ze voldoen aan alle basiseisen waar een plantensteker aan moet voldoen. Bovendien zijn ze goedkoop. Ideaal toch? Niet voor het Meisje. Om de wereld een beetje mooier te maken gebruikt het Meisje het liefst zo weinig mogelijk plastic. Alle kleine beetjes helpen. Gelukkig zijn er goede alternatieven.
Plantenstekers van koper
Vaak valt ze voor het uiterlijk van een product. Vaak gaat vorm boven functie. Deze koperen plantenetiketten zijn gelukkig mooi én praktisch. Het is even wat gefrummel om de labels aan een stokje te bevestigen, maar koper steekt mooi af tegen je gekweekte groen. Beschrijf ze met een watervaste stift. De inkt in deze stiften is bestand tegen weersinvloeden als zon en regen. Dan weet je aan het einde van het nog steeds wat je oogst. Er is wel een nadeel. Ze zijn nogal duur.
Plantenstekers van zink
Dit zijn de favoriete plantenlabels van het Meisje. Gegalvaniseerde plantenstekers zijn groot genoeg om te beschrijven, vergaan niet, zijn weerbestendig, zien er goed uit en gaan meerdere seizoenen mee. Ze beschrijft ze met watervaste stift. Aan het einde van het seizoen maakt ze de plantenstekers weer schoon met wasbenzine. Daarna zijn ze weer klaar voor een nieuw moestuinseizoen.
Deze plantenstekers van zink zijn alleen een beetje moeilijk te krijgen. Het Meisje kocht ze bij Søstrene Grene tijdens een tripje naar Groningen. Daar kocht ze echter niet genoeg. Groot was dan ook haar vreugde toen ze bij Granit in Stockholm dezelfde plantenstekers zag staan. Ze kocht de hele voorraad op en vergat even dat ze slechts met handbagage terug wilde vliegen. Gelukkig trof ze op het vliegveld een tuinierende douanier die volledig begreep dat het Meisje niet zonder haar verzinkte plantenstekers terug kon keren naar Nederland. Zo zie je maar. Tuiniers begrijpen elkaar altijd. Overal.
Gebruik jij liever houten plantenstekers? Lees dan dit blog eens.