plug and play in de moestuin

plug and play in de moestuin

Het voorjaar is het beste seizoen om te starten met tuinieren. Dat is elk jaar zo, maar juist nu biedt tuinieren extra mogelijkheden. Omdat je in quarantaine zit of omdat je vanuit huis werkt. Juist dan zijn tuin of balkon een uitkomst. Het is de manier om toch van de buitenlucht te genieten terwijl je intelligent en afgezonderd leeft.

Daarnaast vraagt al die hoofdarbeid achter je computer of bij het thuisonderwijs van de kinderen om fysieke actie. Je handen in de aarde, de zon op je hoofd. Dat is wat je wilt. Dit voorjaar is dan ook een ideaal moment om te starten met een moestuin. Het maakt je minder afhankelijk van de supermarkt en je kweekt iets voor de toekomst. Dat geeft hoop, en een beetje hoop kunnen we allemaal wel gebruiken in deze tijd.

Maar je wilt een gemakkelijke moestuin. Dat kan. Het starten van een moestuin in je achtertuin of op het balkon hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Je hoeft geen kas te hebben. Niet te zaaien in de vensterbank, waar al dat geklooi met aarde en water uiteindelijk resulteert in een bak vol schimmel.

Plug and play in de moestuin

Er is een hele gemakkelijke manier om te beginnen met het kweken van je eigen groente en kruiden. Het tuinMeisje noemt het plug and play in de moestuin. Je koopt kleine groente- of kruiden plantjes die geteeld worden in een in samengeperst blokje aarde van een paar kubieke centimeter. Dit zijn zogenaamde plugjes. Vandaar de naam plugplantjes.

plug and play in de moestuin
plugplant litte gem

Het kopen van deze plugplantjes geeft je een paar weken tijdswinst. Je hoeft niet te zaaien, geen tijd te verspillen aan het gepriegel van het verspenen zaailingen. Je hoeft geen zaailingen uit te dunnen. Nee. Je koopt gewoon een kant en klaar plantje op babyformaat.

Deze plantjes koop je op internet, bij de grote tuincentra of bij je lokale kwekerij. Er is wat minder keuze dan bij moestuin zaden, maar sla, andijvie, snijbiet, en rucola zijn bijna overal verkrijgbaar. Deze soorten zijn gelukkig ook de gemakkelijkste planten om op te kweken.

Plugplantjes overplanten

Plug and play in de moestuin vereist nog wel iets van je moeite en aandacht, maar het is niet veel. Het enige wat je nog hoeft te doen is het overplanten van de plugplantjes in een pot met aarde of in de volle grond. Graaf een kuiltje en pak het plantje voorzichtig vast aan een blaadje. Druk daarna de aarde rondom stevig aan, zodat de wortels uit het plugje, contact maken met de nieuwe aarde. Verzorg de plantjes met liefde, aandacht, water en een beetje mest, waardoor je ze opkweekt tot volwassen en oogstbare planten.

Deze manier van tuinieren biedt gemak, zekerheid en resultaat. Als we straks langzaam onze weg weer vinden uit de intelligente lockdown zal er veel veranderen, maar waarom zouden we inboeten op gemak en resultaatgerichtheid?

ENTER: plug and play in de moestuin. De nieuwe manier van moestuinieren.

Wil je toch liever je eigen groente opkweken uit zaad? Hier lees je hoe je dat het beste doet.

buiten zaaien
buiten zaaien

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *