roze peper

roze peper

Voorop gesteld. Het Meisje heeft meer met heiligen die gezelligheid bieden dan met heiligen die aanbeden worden. Sinterklaas, Sint Maarten en de Kerstman, die in Angelsaksische landen toch ook een heilige is, schaart ze daarmee onder de gezellige heiligen. Warmte, donkere dagen, knapperende haardvuur en cadeautjes. Dat werk. Zodra je bij heiligen boete kunt doen of sterker, de aanbidding genezend werkt, dan wordt het Meisje achterdochtig. Toch kan ze zich niet helemaal aan de aantrekkingskracht van pelgrimsplaatsen onttrekken.

Fatima

Deze zomer was het Meisje in Fatima. Een pelgrimsoord in het midden van Portugal waar Maria aan drie herderskinderen verscheen. Fatima is niet groot. Nee het is groter dan groot. Midden in Fatima staat een mooie oude basiliek. Deze staat aan de ene kant van het plein. Aan de andere kant staat een nieuwe kerk. Één van de grootste kerken ter wereld. En het plein zelf? Dat is twee keer zo groot als het Sint Pietersplein in Rome. Groot dus.

Op dit gigantische plein doen pelgrims boete door op hun knieën over een voorgeschreven pad te schuifelen. Moeders met kinderen in hun armen, vriendinnen die de tocht hand in hand voltooien en mannen op leeftijd. Voor de laatste categorie is het Meisje helemaal bang dat hun oude knieën daar niet beter van worden. Wat een pijn, wat een mensen en wat een hoop. Blijkbaar. Misschien schrijnt dat nog het meeste.

Boete doen

Ooit zag het Meisje een man die de deur uit gezet was door zijn vrouw. Vol berouw deed hij boete door onder begeleiding van een tv ploeg op zijn knieën naar het huis van zijn ex te schuifelen. Eenmaal aangekomen bleek ze niet thuis. Dat dus.

Bedevaartgangers die niet knielen kopen hun boete af. Wel zo praktisch. De man, altijd op zoek naar een nieuw verdienmodel, had zich opgesteld bij een paal met gleuven. De steunberen van de kapel. Tot zijn verbazing zag hij daar in vijf minuten vele honderden euro’s in verdwijnen. Hij telde en rekende. In die paar minuten werd hier een gemiddeld Nederlands maandsalaris opgehaald.

Het Meisje voelde ergernis opkomen. Een wandeling in de natuur zou goed doen. Gelukkig is de natuur rondom Fatima prachtig. Heuvelachtig, lage struiken en goed aangegeven wandelpaden. Daar zouden ze van opknappen. Iedereen heeft zo zijn eigen heiligdommen.

Roze peper

De man wees het tuinMeisje op de struiken met roze besjes. Was dat geen peper? Nee natuurlijk niet riep het Meisje geïrriteerd. Een peperplant ziet er heel anders uit. De man stak een besje in zijn mond. Dapper maar dom, vond het Meisje. Je kunt alles eten. Soms maar één keer.

Toch had de Man gelijk. Het was peper. Roze peper. Vaak vind je roze peper in pepermixen terug zoals 4 seizoenenpeper. Hoewel roze peper geen echte peper is, wordt het wel zo gebruikt. Roze peperkorrels zijn bessen van de Schinus terebinthifolius. Deze bessen worden gedroogd en de vruchtwand wordt verwijderd.

Deze bessen zijn veel smakelijker dan gewone peper. Niet eens heet ontdekte het Meisje toen de Man niet neer bleek te vallen. Nu durfde zij ook te proeven. Nee, niet heet. Eerder krachtig. Vol. Een beetje bloemig en iets van noten.

De bessen zijn inmiddels gedroogd. Nu de dagen van de gezellige heiligen zijn aangekomen gaat het Meisje ze gebruiken in de keuken. In deze winterse soep bijvoorbeeld.

 

knolselderijsoep met vermout en bacon

knolselderijsoep met vermout en bacon

 

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *