rozemarijn
De rozemarijn is te oud geworden. Hoogbejaard zelfs. De takken zijn geheel verhout en aan de onderkant stakerig en kaal. Een natuurlijke procedure bij dit kruid. Om dit verouderingsproces te vertragen wil rozemarijn twee keer per jaar zo kort mogelijk gesnoeid worden.
Rozemarijn snoeien
Laat bij het snoeien alleen de onderste sprietjes groen zitten. Zelf doet het Meisje dat eind augustus en eind april. Het tijdstip is niet echt belangrijk. Als je maar bedenkt dat je struikje de tijd moet krijgen om te groeien voordat de vorstperiode begint. Ook snoei je niet als het vriest. Rozemarijn wil het niet al te koud hebben. Ze is tenslotte de Méditerranée gewend.
Zelfs wanneer je ijverig de snoeischaar hanteert, komt er moment waarop je afscheid moet nemen van je rozemarijn. Bij het tuinMeisje is het nu zover. De nieuwe staat fris en fruitig in de recent gemaakte kruidenbak. Alle steeltjes zijn nog fragiel, niets houtigs aan te ontdekken. Maar de oude weggooien, dat kan ze niet over haar hart verkrijgen.
Ze knipt alle rozetjes van de steeltjes en gaat haar de blaadjes conserveren. Een heerlijk klusje als het zonnig is. Door de etherische oliën die vrijkomen waan je je in de Provence. De ene helft van de groene plukjes vriest het Meisje in. Een takje in je ijsblokjes vorm, beetje water erbij en in de vriezer. Heerlijk om je soep op smaak te maken, maar ook heel fris in een cocktail.
De andere helft droogt het Meisje in de magnetron tussen 2 lagen keukenpapier. Dit kruid wint aan smaak als het gedroogd is. Goed uitspreiden en dan een paar minuten op vol vermogen drogen. Blijf er wel bij. Anders wordt je rozemarijn gecremeerd. Dat is vast niet het afscheid dat je van je oude trouwe rozemarijn dat je voor ogen had.
Beste,
Voor mijn rozemarijn het ook begeeft binnen enkele jaren hoop ik,
hoe maak ik best stekken van dit kruid.
Dank bij voorbaat
Marie Louise
Rozemarijn stek je door middel van hielstekjes. Je neemt een stevig uitziend zijtakje van de rozemarijn en deze trek je voorzichtig van de tak af. Naar beneden toe, zodat je een klein stukje van de hoofdtak meeneemt.
Dit stekje heet een hieltje. Verwijder de onderste blaadjes van de rozemarijn en zet de stekjes in een potje met stekgrond. Potgrond kan ook maar doe er dan veel zand bij. Doop de stekjes eventueel in een beetje stekpoeder. Zet de stekjes zoveel mogelijk aan de rand van de pot. Dan krijgen ze de meeste warmte. Geef meteen een beetje water.
Nu kun je een plastic zakje over de pot plaatsen zodat er een soort kasje ontstaat. Hierin zullen je stekjes goed gedijen. Blijf wel regelmatig water geven, maar zeker niet teveel.
Na verloop van tijd merk je dat je stekje begint te groeien. Dat betekent dat hij wortels heeft gekregen. Nu kun je hem overzetten naar een grotere pot.