koekjes van overgebleven risotto

koekjes van overgebleven risotto

Familierecepten. Als kind van een moeder die niet kon koken heb ik er veel te weinig. Natuurlijk, als je me vraagt hoe je het beste een pan brandnetelsoep kunt maken dan is het antwoord: vooral mét zand, veel zand. Ook weet ik nog dat ik als klein meisje net zo lang gesmeekt heb om een pannenkoek tot mijn moeder het zat was. Ze pakte een kom, kwakte daar bloem, melk en vijf eieren in en húppa, de omelet was geboren. Nee, ze was bepaald geen keukenprinses, hoewel ze zelf lange tijd beweerde dat het aan het gasfornuis lag. Goed, misschien lag het ook aan de tijdsgeest. Want wat Paleo voor de huidige bewuste eter is, was macrobiotisch koken in de jaren ’70 . Caloriearme voeding die meestal niet te eten was maar je bleef er in ieder geval mooi slank bij. Wat ik nu niet meer ben overigens.

Maar dan nu terug naar familierecepten. Ik heb ze niet via overlevering gekregen. Dus maken wij thuis ons eigen pallet recepten. Af en toe slipt daar gerust een recept van vaderszijde bij. Of van mijn oma, de moeder van mijn moeder. Zij kon wel koken. Omdat ze een aantal jaar in Indonesië heeft gewoond leerde ik dat trassi ondanks de geur erg lekker was. Ook bakten wij als kind zelf de kroepoek voor bij de nasi. Op een grote stoel boven een pan kokende olie met een schuimspaan in het handje. Dat zou nu niet meer mogen geloof ik, maar ik vond het geweldig om te zien hoe de kroepoek van vorm veranderde. Een ander gerecht van mijn oma waar wij als kind dol op waren zijn gierstkoekjes. Die werden gemaakt van de overgebleven gierst van de vorige dag. Een beetje leuk op smaak gebracht, dat wel. Ook lekker koud te eten bij de lunch. Omdat mijn kinderen waarschijnlijk heel hard wegrennen bij het woord ‘gierst’, maak ik de koekjes thuis van de overgebleven risotto, altijd met saffraan. Gewoon het restant van de rijst mengen met een gefruit uitje, ei, bloem en zout en peper naar smaak. Wat de koekjes zo lekker maakt is de grote hoeveelheid geraspte parmezaan die door het rijstmengsel gaat. Als laatste maak je van gelijke bolletjes platte koekjes, haal ze snel door de paneermeel en bak ze in de olijfolie, heerlijk! Zo hebben mijn kinderen straks wel een paar succesrecepten uit de overlevering. En de volgende keer dat ze klagen over het eten maak ik fijn een grote pan zanderige brandnetelsoep.

 

overgebleven risotto, liefst die met saffraan – 1 ei – paneermeel – 1 kleine ui – parmezaan, afhankelijk van hoeveelheid risotto maar zeker 150 gram!

pinterest

1 Reactie

  1. Pingback: Foodparade Italiaanse week. - Gereons Keuken ThuisGereons Keuken Thuis

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *