vlierbloesemsiroop maken

Vlierbloesemsiroop maken

Eigenlijk is het keukenMeisje helemaal geen Moestuinmeisje. Nee, het keukenMeisje is een stadsmeisje. Wel met hart voor de natuur en een groene blik. Maar met te weinig geduld om echt te zaaien en te kweken, te harken en wateren. Ze heeft wel een aantal bakken en potten staan met groen maar echt tuinieren is het natuurlijk niet. Gelukkig is het tuinMeisje wel echt een Moestuinmeisje. Het tuinMeisje heeft ook klompen, die heb je nodig bij het tuinieren zo schijnt. Mooi is het dat het keukenMeisje af en toe mee kan liften met het tuinMeisje. Dus met de door het tuinMeisje geplukte emmer vol vlierbloesemschermen heeft het keukenMeisje heerlijke siroop gemaakt. In een handomdraai ontstonden vele flessen siroop, genoeg voorraad voor een seizoen lang. Lekker om te drinken als limonade of om over je fruit te schenken. Het tuinMeisje wist te vertellen dat vlierbloesem alle fruitsmaken verterkt, dus denk je eens in wat een heerlijke zoete aardbeien je kunt hebben. En vergeet vooral niet de combinatie van vlierbloesemsiroop met prosecco, voor je eigen Hugo!

RECEPT

Vlierbloesemsiroop maken doe je zo:

Pluk genoeg grote vlierbloesemschermen zonder steel, even uitschudden en dan net onder water zetten met een deksel op de pan om te voorkomen dat de schermen bruin worden. Na een nachtje, of twee, giet je het water door het vergiet en gooi je de bloemen weg. Het water moet je dan nog een tweede keer zeven, het beste kun je dit doen door het door een fijne zeef te gieten met een schone theedoek erin. Zo wordt het vocht mooi helder. Meet nu het water af en doe het in een grote pan. Per liter voeg je 600 gram suiker toe. Dit mag witte suiker zijn of rietsuiker, maakt niet uit, alleen moet je er rekening mee houden dat de kleur van de siroop wat donkerder kan worden van bruine suiker. Zet de pan op het vuur en laat het tegen de kook aankomen en roer tot de suiker is opgelost. Zet het vuur uit en voeg het citroenzuur toe. Blijf roeren totdat ook het citroenzuur is opgelost. Je kunt de siroop ook maken zonder de citroenzuur, verkrijgbaar bij de toko of ouderwetse drogist, maar het zuur zorgt voor een frisse smaak en een langere houdbaarheid van de siroop.

Giet nu de siroop warm over in de schone flessen en sluit direct af met de dop. Voila, je kunt naar de winkel voor je prosecco!

vlierbloemsemschermen – 600 gram suiker per liter vocht – 20 gram citroenzuur per liter vocht – veel schone lege flessen

NB hou er rekening mee dat een emmer bloesem al snel 6 liter vocht oplevert!

pinterest

8 Reacties

 1. Pingback: snelle amandelkoekjes met vlierbloesem - de Meisjes van de Moestuin

 2. Pingback: hangop met rood fruit - de Meisjes van de Moestuin

 3. Suzygirl

  Ziet er nogal omslachtig uit, toch uit te proberen volgend jaar want nu is er geen vlierbloesem meer. Je kunt ons misschien tijdig verwittigen wanneer we op stap moeten om deze bloesem te verzamelen.

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   Ja hoor, elk jaar wanneer de vlierbloesem geoogst kan worden raken we in opperste staat van paraatheid. We kunnen niet anders dan daar een bericht aan te wijden!

   Reageren
 4. Pingback: recepten met magnolia bloemen - de Meisjes van de Moestuin

 5. Pingback: vlierbloesem infused gin - de Meisjes van de Moestuin

 6. Pingback: Vlierbloesem en Aardbeien yoghurtijs - de Meisjes van de Moestuin

 7. Pingback: favorieten van de Meisjes: bath bombs maken - de Meisjes van de Moestuin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *