samosa ovenschotel

samosa ovenschotel

De kerstboom is de deur uit, alle meubels staan weer terug op hun gebruikelijke plek. En hoewel we de naalden van de boom waarschijnlijk tot in augustus blijven tegenkomen voelt het huis weer schoon en opgeruimd. Bac to basic. En dat geldt niet alleen voor het huis maar ook voor andere aspecten in het leven van het Meisje. Even geen gekkigheid meer. Geen borrels met kaasplankjes, nootjes en olijfjes. Helemaal niets van dat alles. Gewoon weer even strak in het ritme en het nieuwe jaar goed beginnen.

En dat voelt lekker. Opgeruimd, bevrijdend zelfs. Een soort van vroege voorjaarsschoonmaak in je hoofd. Geestelijke detox. Een detox voor je hoofd, huis en leven? In ieder geval schept het ruimte voor het nieuwe. Al het oude laat het Meisje achter zich en ze focust zich op het nieuw jaar, nieuwe kansen en door het ontbreken van wijn doet ze dat met een heldere blik. Vol vertrouwen gaat ze 2019 in.

Nu ze weer terug naar normaal gaat betekent dat ook weer: normaal eten. Het Meisje heeft behoefte aan een lekkere, voedzame warme maaltijd. Maar omdat ze toch een beetje moet wennen aan al die hervonden positiviteit wel graag iets gemakkelijks. En graag een gerecht waar beide keukenkinderen ook weinig op aan te merken zullen hebben.

Ze gaat haar geluk beproeven met deze samosa ovenschotel. Gemakkelijk, warm en smaakvol. Een goed gerecht voor een koude, heldere winterdag. Een goed gerecht voor een goede start van het nieuwe jaar.

Samosa ovenschotel voor 4 personen

200 gram (vegetarisch) gehakt – 300 gram verse doperwten – 2 aardappelen geschild en in kleine blokjes gesneden – 1 medium ui, gesnipperd – 2 teentjes knoflook, gesnipperd – 1 groene curry pasta – gedroogde koriander en chilipoeder, peper en zout naar smaak – 1 pak filodeeg – zonnebloemolie – 2 eetlepels (kokos)melk – 100 gram boter

Hoe maak je de samosa ovenschotel

Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat 8 blaadjes filodeeg ontdooien, eventueel onder een theedoek zodat ze niet uitdrogen. Breng een pan met ruim water aan de kook en laat de aardappelblokjes in ongeveer 10 minuten beetgaar worden. Giet ze af in een vergiet.

Verwarm de hapjespan op middelhoog vuur. Giet er een beetje olie in en fruit de ui. Voeg dan het gehakt en de grof gesneden knoflook toe. Wanneer het gehakt geruld is voeg je de doperwten, de groene currypasta, overige kruiden en de (kokos) melk toe. Als dat is gemengd voeg je de gekookte aardappelen toe. Roer even door elkaar en schep over in een kleine ovenschotel.

Smelt de boter in een kommetje in de magnetron. Bekleed nu de bovenkant van de gevulde ovenschotel met 1 plakje filodeeg. Smeer in met de gesmolten boter. Herhaal dit totdat je een mooie laag filodeeg hebt.

Bak nu de samosa ovenschotel in de voorverwarmde oven in ongeveer 25 minuten totdat het filodakje mooi goudkleurig en krokant is.

Meer inspiratie voor januari-gerechten? Deze aubergines met salsa verde zijn snel, gemakkelijk en vrij van koolhydraten. Maar bovenal zijn ze lekker.

aubergine met salsa verde

aubergine met salsa verde

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *