schaduwkruid
Ze probeert het gewoon nog een keer. Dit is toch echt het woord dat ze voor de titel wil gebruiken. Schaduwkruid. Hoe vaak haar autocorrectie het woord schaduwkruid ook verbetert in schaduwkant. Dat komt inderdaad in de buurt van de inhoud van het blog, maar het is niet de benaming die ze wil gebruiken.
Het Meisje is nu eenmaal gek op zelfbedachte woorden of samentrekkingen van woorden. En enigszins eigenwijs. Soms krijgt ze dan ook commentaar. Of vragen. Denkt men dat het Meisje haar taal niet helemaal beheerst. Zelf denkt ze dat dit wel meevalt, maar ze vindt taal wel een communicatievorm waar je creatief mee om kunt gaan. Zolang anderen tenminste begrijpen wat je bedoelt. Anders wordt het wartaal.
Ooit had het Meisje een boek van Jan Kuitenbrouwer. Helaas kan ze het na haar verhuizing niet meer vinden, anders had ze een link geplaatst voor andere taalliefhebbers. In dit boek gaf Kuitenbrouwer een nieuwe betekenis aan Belgische plaatsnamen. Zo vindt ze nog wekelijks “gistel” in haar koelkast. Gistel is eten wat je over hebt, in een bakje in de koelkast zet en vervolgens vergeet. Voor iedereen duidelijk toch?
Net als schaduwkruid. Dat zijn kruiden die je in de schaduw kunt kweken.
Schaduwkruid kweken
Wil je kruiden kweken, maar ligt je tuin in de schaduw? Geef dan de moed niet op. Je kunt veel meer kweken dan je denkt. Echt.
Allereerst moet het woord schaduw opnieuw gedefinieerd worden. Er bestaan namelijk meerdere vormen van schaduw.
Schaduw- en zonuren
Totale schaduw
Je hebt totale schaduw. Daar zijn we het snel over eens. Dit is een tuin waar nooit zonlicht komt. 0 Uur. Zo’n tuin vind je in de stad, tussen hoge gebouwen. Zelfs daar kun je nog een kruid kweken. Munt is zo sterk dat het zelfs zonder direct zonlicht groeit.
Diepe schaduw
Iets meer licht hebt je in diepe schaduw. Denk aan een tuin als smalle doorgang tussen huizen. Of een kleine tuin die aan de zuidkant wordt begrensd door een hoge muur. Toch krijg je daar meestal in de ochtend of in de avond nog wat zon. Diepe schaduw is in tuinierstermen een tuin met ongeveer 3 uur zonlicht per dag. In deze tuin kun al goed kruiden kweken. Zuring en kervel zijn ijzersterk, maar ook platte – en krulpeterselie hebben maar weinig zonlicht nodig.
Halfschaduw
Halfschaduw. De naam zegt het eigenlijk al. Deze tuin ligt de helft van de dag in de schaduw. Denk niet te snel dat jij halfschaduw in je tuin hebt. Halfschaduw betekent dat je tuin 4 tot 5 zonuren per dag krijgt. En dat is best veel. Je kunt in deze tuin al een grotere variatie aan kruiden kweken. Zelfs een echte kruidenbak maken. Uiteraard met alle voornoemde kruiden, maar ook bijvoorbeeld met dragon, koriander en citroenmelisse. Met dille en lavas kun je tevens hoogte aanbrengen in deze kruidentuin.
Schaduw onder bomen
Tenslotte heb je nog de tuin met wat de Engelsen “dappled shade” noemen. Dit is een tuin onder bladverliezende bomen. In het voorjaar maak je gebruik van de periode waarin het blad nog niet aan de boom zit. Dan kun je daslook kweken. Het voordeel van daslook is bovendien dat dit kruid zich voedt met het halfverteerde blad op de grond. Een duidelijke win-winsituatie. Hoewel het Meisje dat een ongelooflijk naar managementwoord uit de jaren 90 vindt.
Dat je gevarieerd kunt oogsten en eten uit een moestuin die in de schaduw ligt, lees je in dit blog.
Graag een vraag voor Het Tuinmeisje,
Ik kreeg een zwarte vlierbessenboompje. Omdat het nog klein is heb ik hem voorlopig in een pot gepland. Zo zie ik hem altijd staan op terras.
Doch nu mijn vraag. Sommigen zeggen dat hij in de schaduw moet staan, anderen beweren dat het niets uitmaakt, dat hij evengoed in de zon mag.
Om geen domme dingen te doen graag uw mening.
Dank u
Suzy
Dag Suzy,
De zwarte vlierbes is de mooiste die er is. Diep donkerpaars blad en roze bloemen. Dat ziet er vast mooi uit op het terras! Ooit had ik zelf een zwarte vlierbes en die heb ik in de schaduw gezet. Dat was geen succes. In de schaduw wordt hij langgerekt. “Leggy” zoals de Engelsen zeggen. De bloemen zijn dan minder talrijk en de bessen daardoor ook. Zelf zou ik een volgende keer kiezen voor een plaatsje in de halfschaduw of in de zon.
Veel plezier met je vlier.
Reny
Pingback: pasta met snijbiet, daslook en chorizo - de Meisjes van de Moestuin