schorseneren

schorseneren

Met al die wortels van vorige week nog op het netvlies moest het tuinMeisje ineens aan schorseneren denken. Dat was toch wel de misser der missers in de moestuin dit jaar. Normaal gesproken had het tuinMeisje die nu kunnen oogsten. Had.

Het liep anders, en dat terwijl het ze alles keurig volgens het boekje had gedaan wat best zeldzaam is voor het tuinMeisjes. In maart kreeg ze via een vriendin biologische zaden van schorseneren. Zaden die er uit zagen als houtsnippers. Best bijzonder. Eind april werden ze gezaaid in een hoge pot, want deze zaailingen kunnen wel 50 centimeter lang worden. Daar het de wortels van de plant zijn die je eet, moet je deze afstand door middel van hoogte creëren als je ze in een pot kweekt. Het tuinMeisje had gelezen dat schorseneren zich splijten zodra ze enige weerstand tegenkomen en dus werd de zanderige grond, waarin deze wortels zich op hun best voelen, van tevoren gezeefd. Wat een heerlijk zacht bedje kregen deze armeluis asperges. Dit moest wel goed gaan. Tegen de tijd dat de schorseneren geoogst konden worden hoefde de pot alleen maar omgekieperd te worden.

Er was veel te zien gedurende het jaar. Al snel verscheen het langwerpige smalle blad dat mooie rozetten vormde. Ook de planthoogte van een meter beviel het tuinMeisje. Af en toe voelde ze stiekem met haar vinger in de aarde waar mooie brede wortels werden gevormd.

Schorseneren oogsten

Begin november was het zover. De schorseneren konden worden geoogst…..…wat een deceptie. De wortels waren kort en dik met onnoemlijk veel vertakkingen. Het zag er zeker artistiek uit, maar nu waren de schorseneren helemaal niet meer te schillen. Ze deden hun bijnaam keukenverdriet oprecht eer aan. Normaal gesproken word je al heel verdrietig als je de deze bruine boomstammetjes van hun schil ontdoet. Maar dit was de overtreffende trap. Onvoorstelbaar, zoveel liefde en aandacht en dan dit resultaat. Het tuinMeisje moet eerst maar eens goed gaan nadenken wat hier verkeerd is gegaan.

Ze zag onlangs bij de supermarkt overigens schorseneren liggen dus zo vergeten is deze groente inmiddels ook al niet meer. Binnenkort vast meer over schorseneren en de ultieme manier om schorseneren te schillen. Daar heeft het tuinMeisje een fantastische tip voor. Houd onze website in de gaten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *