ovenschotel met zuurkool en appeltjes

ovenschotel met zuurkool en appeltjes

Het zijn weer de donkere dagen voor kerst. Het Meisje weet het, Sinterklaas is nog niet het land uit maar de dagen zijn wel al heel kort en de adventstijd is begonnen. Daar waar het Meisje woont stormt het regelmatig. De wind waait hard en met een beetje pech regent het ook weer eens. Op een zeldzame dag is het koud en zonnig, zoals een echte winterdag behoort te zijn. Dat zijn de dagen voor een lekkere wandeling. Naar het bos of als er tijd is naar zee. Het hondje van het Meisje huppelt vrolijk mee, kou en wind deert het beesie niet. En als het Meisje dan terug thuis is maakt ze het gezellig in huis. De open haard gaat aan, dat doet de Man van de keuken. Het Meisje steekt de kaarsjes aan en zet een lekkere pot thee. In het ideale plaatje krult het Meisje zich nu in een lekkere lui stoel op met dikke sokken aan en een goed boek in haar knuisje. En vooral niemand die haar stoort. Waarschijnlijk ziet de praktijk er heel anders uit: de was moet nog even in de droger, van de lekkere dikke sokken kan ze er maar een vinden en er moet natuurlijk gegeten worden. Van zo’n wandeling word je immers hongerig. Há! Maar daar was het Meisje op voorbereid! Ze heeft een fijne ovenschotel met zuurkool en appeltjes klaarstaan. Die hoeft nu alleen nog maar de oven in en over een goed half uurtje kunnen de keukenMensjes aan tafel!

dit heb je nodig voor 4 personen:

1 zakje zuurkool – 1 kleine rookworst – 8 plakjes vette spek – 4 appeltjes, geschild en in plakjes – aardappelpuree, ongeveer 1 kg of schil hiervoor 800 gram aardappels –  beetje kaas en paneermeel voor gratin

Bestrijk de ovenschaal met olijfolie. Verdeel dan de helft van de puree gelijkmatig over de bodem. Hierboven leg je de helft van de zuurkool. Daarop weer de worst in plakjes gevolgd door de appeltjes. Bovenop de appeltjes leg je de plakjes spek en daaroverheen weer de andere helft van de zuurkool. Maak af met de rest van de puree en bestrooi met geraspte kaas en een beetje paneermeel voor een krokant laagje. Zet in de voorverwarmde oven (220 graden ongeveer) voor 30 minuten.

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *