sla

sla

Niets is gemakkelijker te verbouwen dan sla. Echt waar. De enige vragen die je jezelf moet stellen zijn welke soort sla je wilt telen en tot welke maand je wilt oogsten. Dat bepaalt hoe vaak je moet zaaien.

Vroeger deed men dat anders. Volgens het antiquarische Engelse tuinencyclopedie van het Meisje diende je tot maart elke maand te zaaien. Daarna om de twee weken tot augustus, waarna je weer over ging op het ritme van maandelijks zaaien. Maar daar houd het Meisje zich niet aan. Dan heeft ze alle achtertuinen uit de hele straat nodig om sla te telen.

Sla in de siertuin

Dit plan moet dus aangepast worden aan de ruimte die je hebt. In haar geval beperkt de ruimte zich tot twee kleine kistjes. Het Meisje maakt het zichzelf gemakkelijk en gebruikt pluksla. Dit jaar heeft ze lollo rosso en lollo biondo. Staat nog leuk ook in haar kistje. Rood en groen door elkaar heen. Het voordeel van lollo rosso is dat je deze ook tussen de gewone tuinplanten kunt zetten. Het bruinrode blad staat prachtig tussen je planten. Bij het tuinMeisje was dat echter van korte duur. Slakken zijn namelijk ook gek op sla. Geen oogst dus. Wel het voordeel dat die glibberige, slijmerige beesten haar andere planten niet hebben aangeraakt. Maar ze leert snel en teelt pluksla voortaan in kistjes. Wijnkistjes zijn daar uitstekend voor.

Sla in kistjes

Zaaien doe je in rijtjes. Als ze te dicht op elkaar staan haal je er een paar zaailingen tussenuit, die overigens ook al prima eetbaar zijn. Pluksla vormt geen ruimte innemende krop, maar is te vergelijken met een plant die alleen blad produceert. Je oogst de blaadjes en zolang je het hart in tact laat blijft de plant nieuwe blaadjes maken. Als je minder geduld hebt dan knip je de hele plant af als hij zo’n 10 cm hoog is. Knip dan net boven het kleinste blad.

AH moestuintjes

Heb je AH kropsla zaadjes opgekweekt? Trek de zaailingen dan heel voorzichtig los van elkaar en zet ze in je pot, kistje of aarde. Houd 30 centimeter plantafstand aan, ook al lijkt dat veel te veel. Binnen de kortste keren overbrugt jouw sla de hele afstand tot het volgende plantje. Na 6 tot 8 weken kun je oogsten door de hele krop af te snijden. Daarna zaai je gewoon weer opnieuw. De schrijver van het antieke boekwerk van het Meisje zou zich in zijn graf omdraaien als hij dit zou lezen. De tijden zijn veranderd.

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *