spicy groenteburgers, ook geschikt voor carnivoren
Het leuke van grote kinderen hebben is dat je zo’n beetje in een heropvoedingskamp belandt. Afhankelijk van het onderwerp kan het een vrijwillig te bezoeken bijeenkomst zijn variërend tot eenzame opsluiting. Zo vindt de ene dat een dieet van hamburgers, pizza en friet aangevuld met een grote verscheidenheid aan E-nummers een uitgebalanceerd dieet is. Op het moment dat het keukenMeisje probeer te weerleggen dat haar visie toch wat afwijkt dreigt dus die eenzame opsluiting. De andere weet haar te vertellen wat de nieuwe superfoods voor 2016 zijn, zegt zacht maar toch lichtelijk dwingend dat teveel vlees eten niet gezond voor je is ‘en slecht voor het milieu’. Daar zou je dus die vrijwillige sessies in kunnen bespeuren zodat het Meisje leert om nóg verantwoorder te gaan koken. Het keukenMeisje weet natuurlijk al die gezonde opties die haar ‘mini-me’ haar influistert wel. Het vereist alleen enige creativiteit om in een huishouden waarbij de helft bestaat uit carnivoren het eetpatroon ongemerkt aan te passen aan een nog groenterijker dieet. Want hoewel de Man van de keuken dol is op allerlei verschillende groentes is hij ook erg verknocht aan zijn stukje vlees. Kunst is dus, bedacht het Meisje zich, om het eten zó te bereiden dat er voor ieder wat wils is. Voor de ene het junkfood aspect, de ander wil gezond eten en de derde houdt wel van kruidig. Nou, kom maar door dan. Het meisje bedacht deze spicy groenteburgers, ook geschikt voor carnivoren vindt ze. Gemaakt met onder andere kikkererwten, dat kan natuurlijk niet anders in het jaar van de boon! En versier de burger met veldsla en avocado, twee superfoods van het jaar 2016. Ok, het Meisje maakt een beetje een grapje. Want superfood, boon van het jaar? Het motto van de Meisjes is :lékker en gezond eten. Dus deze makkelijke groenteburger is bovenal erg lekker. Zonder dierlijke bestanddelen is deze burger ook nog hemelaal veganistisch. En toch lekker. Het Meisje kan het zelf bijna niet geloven.
Dit heb je nodig voor 8 burgers (je kunt eventueel de helft invriezen, dan heb je het de volgende keer nóg gemakkelijker)
3 biologische aardappelen geschild en in blokjes gesneden(ongeveer 450 gram) – 2 biologische wortelen in kleine stukjes – 1/2 rode biologische paprika in stukjes – 200 gram geweekte kikkererwten – 150 gram biologische mais – 120 gram havermoutvlokken – 3 teentjes knoflook – 2 theelepels masala – 1 theelepel gemalen gember – 1 theelepel gemalen kurkuma – 1 theelepel mosterdzaad – halve theelepel paprikapoeder (pittig of zoet) – paneermeel – olijfolie – zout
Bak de aardappelen in een pan met een scheut olie samen met de wortelen. Als de aardappelen zacht zijn voeg je de paprika toe. Even omroeren en meebakken. Voeg dan de mais en de kikkererwten toe. In de keukenmachine maal de de havermout fijn. Voeg dan de groentes toe samen met de masala, gember, kurkuma, mosterdzaad, paprikapoeder en de hele teentjes knoflook. Voeg een scheut olijfolie en een flinke snuf zout toe en laat de mixer malen tot er een homogene massa is ontstaan. Als het mengsel te zacht is kun je eventueel wat paneermeel toevoegen om het wat steviger te krijgen. verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en vorm er ronde ballen van die je plat maakt tot burgers. Bak in een pan met olijfolie op middelhoog vuur gelijkmatig bruin en krokant. Eet de burger zoals je wilt, op brood of met een salade. Eet smakelijk!