stoofpeertjes in witte port

Stoofpeertjes in witte port

Jullie weten het vast, het Meisje houdt van de goede dingen van het leven. Een fijn boek, een goed glas wijn (of twee), gezelschap van vrienden. Gezeligheid, warmte, harmonie, het Meisje is van het Harmoniemodel. Helaas. Want ze kan je vertellen dat harmonie een lastige opgave is in een huis met pubers. Ook de combinatie van twee ouders met eigen ideeën over de opvoeding van de pubers heeft meestal wel wat voeten in de aarde. Zo’n harmoniemodel is hard werken vindt het Meisje.

Nee, er zijn zat momenten dat het Meisje denkt: maar dit zou toch gezellig moeten zijn, zulk een samenzijn? Te vaak vindt ze dat ‘t nét effe anders gaat dan haar fantasie vooraf bedacht had. In een oogwenk kan de sfeer omslaan en heb je een pruilende pruttelende puber, een in zichzelf gekeerde man en ach ja, laat ze het maar toegevend, een stampend en vuurspuwend Meisje. Weinig harmonieus dus en heel anders dan in de film. Ze zal Netflix er eens over aanschrijven. En Disney ook. Die schrijven wel een happy end aan het verhaal.

Voor nu moet het Meisje haar geluk zoeken in eten, geen straf, echt niet. Ze had nog een mooie fles witte port gescoord en die ging ze eens opentrekken. Het was tijd voor wat lekkers. Stoofpeertjes, maar dan anders, stoofpeertjes in witte port. Klinkt goed toch? En kijk die peertjes nou toch eens harmonieus in de pan liggen. Het kán dus toch in het keukenhuis: harmonie. Maar dan wel in de keuken…

Stoofpeertjes in witte port 1

Stoofpeertjes in witte port 1

Stoofpeertjes in witte port

10 stoofpeertjes (bijvoorbeeld Gieser Wildeman’s) – 450 ml zoete witte wijn – 300 ml witte port – 2 kaneelstokjes – 1 vanillepeul – 2 steranijs – 1 halve citroen

Schil de stoofpeertjes maar laat het steeltje eraan zitten. Snij de halve citroen in tweeën en leg samen met de peertjes in een pan, zet de peertjes rechtop. Doe de kaneel erbij, snij de vanillepeul door de lengte in en doe die samen met de steranijs bij de peertjes. Schenk de wijn en de port over de peertjes en laat langzaam aan de kook komen. Zodra de wijn kookt doe je de deksel op de pan (met een kiertje voor de lucht) draai je het gas laag en laat je de peertjes 30 minuten zachtjes gaar stoven.

Serveer met vanille ijs, hangop of maak er een feestelijke taart van!

Meer weten over het kweken van peren? kijk dan eens hier. Meer recepten met peer? Wat dacht je van je eigen perenlikeur!

zelf perenlikeur maken

zelf perenlikeur maken

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *