tijm snoeien

tijm snoeien

Mag ze een lans breken voor een kruid dat we altijd over het hoofd zien? Of is het Meisje de enige die haar tijm niet opmerkt? Het is misschien wel de eigen schuld van tijm. Tijm vraagt nooit om aandacht. Zeurt niet. Doet niet moeilijk. Ook wordt het maar 30 centimeter hoog, zodat over het hoofd zien dit keer ook letterlijk genomen kan worden.

Toch is dat is geen reden om hem zo respectloos te behandelen als het tuinMeisje doet. Ze vergeet hem gewoon. Ze oogst er regelmatig van, omdat het keukenMeisje regelmatig recepten bedenkt waarin tijm een belangrijk ingrediënt vormt. Daarnaast besteedt ze er echter geen enkele aandacht aan. Nu ze haar tijm snoeit, en zich vanwege de overweldigende mediterrane geur weer op vakantie waant, beseft ze pas hoe bijzonder dit kruid eigenlijk is.

Het Meisje is gevlucht naar de moestuin. Ze wordt gek van die verbouwing die nu niet alleen doordeweeks plaats vindt, maar ook in het weekend. Voortdurend wordt er geklopt, geboord of gehamerd. Er is geen seconde rust. Vandaar dat ze zichzelf weer terug vindt op de moestuin. Letterlijk en figuurlijk.

Ze is natuurlijk veel te laat. Tijm snoeien, dat doe je in de zomer. Direct na de bloei. Maar ja. Toen dacht ze er niet aan. Net zo min als in de maanden daarna. Pas nu. Nu al het andere groen op zijn retour is, ziet ze het frisse groen van haar tijm weer staan. En beseft ze dat ze er haast mee moet maken. Ze moet haar tijm snoeien. Dat kan nog omdat het Meisje aan zee tuiniert. Wacht tot het voorjaar als bij jou binnenkort de nachtvorst dreigt in te vallen. Tijm is namelijk niet helemaal winterhard. Zeker niet als hij met zijn voeten in het water staat.

Tijm snoeien

Tijm heeft daarnaast nog één ander nadeel. De plant kan, net als rozemarijn en lavendel snel verhouten. Dat betekent dat het onderste deel van de takken houtachtig wordt. Op dit houten deel van de steel groeit de tijm niet meer uit. Om te voorkomen dat je straks een houterig staketsel in je tuin hebt staan, is het handig om het struikje twee keer per jaar te snoeien. De eerste keer, nadat het gevaar voor nachtvorst is geweken. Zo ongeveer half mei. De tweede snoeibeurt voer je uit na de bloei. In de zomer. Als je dit elk jaar doet blijft je struikje compact en lekker bossig.

Beide keren snoei je op dezelfde manier. Je knipt de takjes af, tot aan het laatste stukje groen. Net boven het verhoutte deel. Laat dus nog wat groene blaadjes staan. Vandaar uit groeit hij weer verder. Vertakt hij zich, tot je lievelingskruid. Dat je vervolgens de rest van het jaar veronachtzaamt. Daar gedijt tijm razend goed bij. Gelukkig maar.

Het Meisje droogde haar gesnoeide tijm in de magnetron, zodat ze dit heerlijke kruid de hele winter kan gebruiken. In dit blog vind je hoe ze dat doet.

citroenverbena

citroenverbena

 

 

 

 

 

 

 

 

Ben je benieuwd naar het favoriete recept van De Meisjes met tijm? Dat vindt je hier.

twisters met tijm en knoflook

twisters met tijm en knoflook

pinterest

5 Reacties

  1. Maria

    Dank voor jullie tips en heerlijke recept

    Reageren
  2. maaike

    wat mooi geschreven meisje, leuk! maarehh magnetron maakt door zn straling alle voedingswaarde van tijm en alle rest kapot… zo zonde van je heerlijke eten…

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Goed dat je dat opmerkt. Maar omdat er bij ons verder nooit iets in de magnetron staat, maken we ons er verder niet zo druk om. Je kunt het natuurlijk ook aan de lucht drogen. Dat is in ieder geval natuurlijker.

      Reageren
  3. maurits

    hoe herken je echte laurier?

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Echte laurier herken je vooral aan de geur van het blad. Als je het blad kneust, komt de olie in het blad meteen los en die geur herken je uit duizenden. Ben je verkouden? Dan herken je laurier aan het blad. Echte laurier heeft donkergroen, smal en puntig blad. De kleur is matgroen. Alleen de jonge blaadjes zijn lichtgroen en glanzen iets meer.

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *