tomaten

tomaten

Bij het tuinMeisje in de straat werd laatst een straatfeest gehouden. Iedereen kookt, iedereen eet. Dat is het simpele idee achter dit regelmatig terugkerende evenement. Het was gezellig, er werd veel gedronken en het werd laat. Te laat. De volgende dag met een houten hoofd aan het werk. Je kent het wel.

Het voordeel van dergelijke bijeenkomsten is dat je praatje met je buren verder gaat dan alleen; hallo, dag en mooi weertje hè? Onderweg naar de risotto werd het tuinMeisje aangesproken door een buren echtpaar met de vraag: jij komt uit Enkhuizen toch? Had de Man van de Moestuin zijn mond weer eens voorbij gepraat. Het tuinMeisje is dan wel een stadsmeisje, maar geen grote stadsmeisje. Van oorsprong dan.

Zaadveredeling

Daarna kwam het op de vraag waarom er in Enkhuizen al eeuwen zoveel zaadveredelingsbedrjven zitten (ondernemingszin en een gunstig microklimaat) en vervolgens ging het gesprek naadloos over op tomaten en tomatenzaad waar altijd veel gedoe over is. In de jaren ‘90 waren er wasserbomben en inmiddels is er een ontwikkeling die nog meer zorgen baart: terminator seeds. Maar dan zonder Arnold Schwarzenegger. Planten die zichzelf niet meer kunnen reproduceren. Daar houden de Meisjes helemaal niet van.

Je begrijpt: de gesprekken gingen diep. Hoog tijd om het over de verrukkelijke tomaten van eigen kweek te hebben. Want de tomaten zijn eindelijk rijp. Ook bij het tuinMeisje. Het heeft lang geduurd dit jaar. Tomaten houden nu eenmaal niet van natte zomers. Bij tomaten gaat het heel erg goed, of heel erg fout. Meestal kun je daar het weer de schuld van geven. Ze zijn zo lastig dat je ze eigenlijk niet buiten zou moeten kweken, maar je eigen tomaten zijn verschrikkelijk veel lekkerder, dus een echte keuze is er niet.

Tomaten voeden

Daarnaast zijn het ook nog gulzige types. Ze houden van water (maar dan alleen aan hun voeten) en mest. Veel mest. Dat kun je in vloeibare vorm kopen dus heel ingewikkeld is het niet. Wel veel werk, want er moet ook gediefd worden. Lees hier hoe je dat doet.

Tomaten in pot

Teel je ze in pot, dan kun je het beste voor cherrytomaten kiezen. Die worden niet zo hoog. Nu is het moment om ze te oogsten. Dat doe je als ze rood en een beetje zacht zijn. Het takje waar ze aan hangen moet een licht knappend geluid maken als je ze plukt.

Als we regenachtig weer houden zullen er straks nog heel veel groene tomaatjes aan je plant hangen. Pluk die voordat het te koud wordt en leg ze in de vensterbank om na te rijpen. Het schijnt ook te helpen als je ze samen met een banaan in een papieren zak stopt. Blijven ze groen? Geen nood. Daar maak je een overheerlijke chutney van. Zo weten de Meisjes overal weer wat lekkers van te maken.

 

 

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *