TuinIdee 2020: een moestuin op het balkon

TuinIdee 2020: een moestuin op het balkon

De Meisjes geven een lezing op TuinIdee 2020. Ze staan in het Tuintheater op vrijdag 14 februari a.s. van de Brabanthallen in ’s Hertogenbosch en vertellen je alles over een moestuin op het balkon.

Heb je De Meisjes van de Moestuin altijd al eens in levenden lijve willen ontmoeten? Dan is dit je kans. Ze geven maar één lezing op één dag, want druk, druk, druk, dus maak er gebruik van. En dan moet je er ook nog eens vroeg bij zijn, want vol is vol.

Vrijdag 14 februari. Zelf hadden ze geen betere dag uit kunnen kiezen. De dag van de liefde. De dag van de liefde voor de moestuin.

Een moestuin op het balkon

In deze lezing gaan ze terug naar hun eerste liefde. Een moestuin op het balkon. De Meisjes hebben een druk leven en wonen in de stad. Ze kunnen de voordelen van de stad niet missen. Ze willen niet zonder de nabijheid van winkels, cafés, restaurants en theaters. Zij houden van het rumoer en de drukte. Dat is wat bij hen past.

Toch houden ze ook van de natuur en van rust. Ze ontdekten dat het kweken van groente of fruit meer oplevert dan fantastisch eetbaar groen. Het bracht rust in hun leven. Het bracht hen weer in verbinding met de seizoenen. Bovendien het leverde inzicht op in duurzaamheid, want waarom zou je in de winter nog courgettes eten die ingevlogen worden, terwijl je aardperen en cavolo nero binnen handbereik hebt?

De combinatie van stad en een tuin ligt niet voor de hand. Het ideaal van het tuinMeisje is een boerderij op de Grote Markt in Haarlem. Tot die tijd behelpt ze zich met een stadstuin, een balkon en een gehuurd lapje grond.

De voordelen van een moestuin op het balkon

Het Meisje altijd heeft geworsteld met de ruimte, daardoor weet ze dat je veel meer op het balkon kunt kweken dan je denkt. Dat er zelfs meer ruimte is dan je denkt.

Het Meisje dacht te groot, waardoor de potten op een gegeven moment van het dak afvielen, maar ze bedoelt maar. Het kan allemaal wel.

Maanden boontjes eten is niet nodig. Je teelt exact de hoeveelheid die je nodig hebt en hebt je voorraad op een armlengte afstand.

Je ingrediënten liggen met 1 stap op het aanrecht. Verser kan het niet. Je hebt je groente geoogst op exact het juiste moment. De cocktail die je al klaar hebt staan, vul je aan met pas geknipte kruiden. Zodra je je eerste zelfgekweekte aardbei proeft, weet je wat we bedoelen. Snoepjes uit de natuur. Gewoon van je balkon. Jouw zwevende tuin brengt de natuur onder handbereik.

Na TuinIdee 2020 heb jij een moestuin op het balkon

Tijdens de lezing leren de Meisjes je waar je op moet letten als je een moestuin op het balkon wilt beginnen. Ze inspireren je met plantcombinaties waarvan je niet had gedacht dat je het in een pot zou kunnen kweken. De Meisjes laten je zien hoe je een moestuin op het balkon mooi kan blijven. Je kijkt er tenslotte het hele jaar tegenaan. Je leert hoe je een balkon omtovert tot een moestuin op niveau die dient als inspiratiebron voor je groene keuken.

Na afloop weet je dat er geen excuus is om niet te beginnen met het kweken van je eigen groente, fruit of kruiden. Je begint de volgende dag. Met één pot.

Ga jij een stap verder naar de ultieme moestuin in de lucht? Begin dan een voedselbos op jouw balkon.

een voedselbos op jouw balkon
een voedselbos op jouw balkon

De foto van De Meisjes van de Moestuin is gemaakt door Bert Pettersson.

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress PopUp Plugin