vegetarische kroketten met spinazie en ricotta

vegetarische kroketten met spinazie en ricotta

Ahhh, het zal jullie niet ontgaan zijn dat dit keukenMeisje een zware  sucker is waar het gaat om kroketten. In allerlei vormen en hoedanigheden. Zet ergens het woord “kroket” voor en ze is geïnteresseerd. Hetzelfde geldt overigens als er “bitterbal” staat. Kroketten van vlees, zoals gebruikelijk met kalfs- of rundvlees. Of van bakkeljauw. Ook heel erg lekker. In Italië heten ze suppli, kleine rijstkroketjes met tomaat en mozzarella. Of, behorende tot de favorieten van het Meisje: de Antwerpse garnalenkroketten met gefrituurde peterselie. Pak me op en neem me mee! Daarom besloot het keukenMeisje vorig jaar om zélf een hele voorraad kroketten aan te leggen. Gewapend met pollepel en recepten ging ze aan de slag. Eigenlijk was het niet zo heel moeilijk, maar wel veel werk. Vooral de vorm van zo’n kroket mooi krijgen is nog een kunstje waar het Meisje op kan oefenen. Maar, praktisch als ze is, stapte ze snel over op de vorm van een bitterbal. Veel simpeler te maken en bovendien ook gemakkelijker te eten. Deze ‘fritters’ zijn veel minder vormvast dan de echte kroket. Eigenlijk hangen ze qua uiterlijk een beetje tussen de kroket en de bitterbal in. Dus voor het Meisje gemakkelijk in shape te krijgen.En qua recept ook gewoon goed te doen. Ze zouden bijvoorbeeld een heerlijk lunchgerecht kunnen zijn, deze vegetarische kroketten met spinazie en ricotta. Dan geef je er gewoon een lekkere groene salade bij. Of, nog makkelijker, je eet ze als borrelhap. Als bonus krijg je er ook nog het recept voor de ansjovis-aioli bij. Hemelse combinaties moet je in ere houden.

dit heb je nodig voor ongeveer 20 kleine kroketjes:

450 gram uitgelekte spinazie – 150 gram ricotta – 3 eidooiers – 100 gram fijn geraspte parmezaan – 1/2 theelepel nootmuskaat – 1/2 theelepel zout- peper – bloem – broodkruim – 2 eiwit, lichtjes geklopt.

Doe de spinazie met de ricotta en de eidooiers, nootmuskaat, peper en zout in de keukenmachine en maal fijn. Schep daarna de parmezaan erdoorheen. Maak op een met folie bekleed plankje kleine kroketjes en zet ze 1 uur in de vriezer of 2 uur in de koeling.

Maak ondertussen de ansjovis-aioli. Hiervoor heb je nodig:

1 eigeel – 6 ansjovisfilets – 2 kleine teentjes knoflook – citroensap van 1 citroen – (milde olijf-) olie.

Pel de teentjes en plet ze met een mes. Bestrooi met beetje zout en doe ze samen met de ansjovisfilets in een hoog kommetje. Maal fijn met de staafmixer. Doe de dooier en het sap van een halve citroen erbij en maal ook even mee. Giet dan beetje bij beetje olie in het kommetje en blijf de staafmixer z’n werk laten doen totdat de dikte van de aioli goed is. Je kunt de saus op smaak maken met extra citroensap. Zet de aioli koel weg tot gebruik.

Voor het paneren van de kroketjes haal je ze eerst door de bloem, dan door het licht geklopte eiwit en dan door de broodkruim. Zorg ervoor dat de kroketjes overal mooi gepaneerd zijn. Frituur ze op 180 graden voor ongeveer 4 tot 5 minuten.

Let bij het frituren op dat er niet teveel broodkruim in de pan valt. Haal anders na elke bakbeurt het gevallen broodkruim uit je frituur, dat voorkomt ongelukken! Je kunt de kroketjes natuurlijk ook in de pan bakken.

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *