vijg

vijg

Het tuinMeisje heeft een zwak voor Mediterrane planten. De oplettende lezer weet dat het tuinMeisje enige tijd in Zuid-Frankrijk heeft gebivakkeerd en daar is deze zeer onhandige voorliefde van overgebleven. Onhandig omdat wij hier in ons koude kikkerlandje nu eenmaal niet hetzelfde klimaat hebben dan aan de Méditerranée.

Het probleem zit niet eens zo zeer in het ontbreken van warme zomers, maar in onze winters. Die zijn voor Zuid-Franse planten gewoon te koud. Hoewel wij het koud vinden als er een Elfstedentocht gereden kan worden, denken deze planten daar heel anders over. Die vinden een temperatuur onder de 5 graden al heel bedreigend. Het alternatief is een kas om planten tenminste de illusie van zonnige oorden te geven, maar die heeft het tuinMeisje niet.

Je zou denken dat het tuinMeisje zich dan voortaan beter op Scandinavisch groen kan richten, maar zo werkt het niet in het hoofd van dit meisje. Die is eigenwijs en optimistisch. En vaak gaat het gewoon goed. Zoals met haar vijg bijvoorbeeld. Die staat nu toch al een aantal jaren in haar tuin, vormt een prachtig klein boompje en is blij. Goed hij vraagt dan wel veel aandacht, maar die heeft ze ruimschoots.

Voor het tuinMeisje zijn de vruchten eigenlijk de bijvangst. Zij heeft een vijg vanwege het blad dat instant zoete herinneringen oproept aan zon, aan wijngaarden en aan eten wat je ter plekke plukt of oogst.

Vijgenblad eten 

Het blad van een vijgenboom is groot, majestueus en handvormig en biedt schaduw. Hoe fijn in de zon. Wist je dat je het blad ook eetbaar is? Je kunt het drogen en er thee van zetten, maar je kunt het ook zo van de boom plukken en vullen met vis. Daarna even op de barbecue of in de oven en je hebt een heerlijke zachte vis die profiteert van het lichtzoete en frisse aroma van het blad. Vooral witvis krijg hier veel meer smaak van.

De vruchten zijn voor het meisje dan wel de bijvangst, maar wat een bijvangst. Zoet en vlezig vruchtvlees met miljoenen pitjes die je weer kunt zaaien om nieuwe vijgenbomen te kweken. Dat heeft het tuinMeisje overigens nog nooit geprobeerd, maar het zou moeten kunnen.

Vijgen zijn gezond

Vijgen zijn supergezond vanwege de vele verschillende vitamines, de vezels en de mineralen die het vruchtvlees bevat. Er zijn nogal wat soorten vijgen. De kleur van de vruchten hebben vele schakeringen tussen donkergroen en donkerbruin en alle vijgen verzamelen zich onder de naam: ficus carica. De ene doet het in ons klimaat echter beter dan de andere. Zelf heeft het meisje geen idee welk ras ze heeft, dat is het nadeel van planten cadeau krijgen, maar “Brown Turkey” schijnt de meeste winters te overleven en heeft als bonus prachtige donkere vruchten.

Vijgen oogsten 

Nu is de tijd om daarvan te genieten. Als je vijgen nog felgroen zijn kun je ze beter plukken. Die gaan het niet meer redden en vragen onnodig veel energie van je boom. Vijgen die wel kleuren, oogst je als ze een beetje zacht worden en gaan hangen. Je kunt het zien aan de onderkant van de vijg, die gaat heel licht openstaan. Dan moet je snel zijn. Snel oogsten, snel eten of snel invriezen. Bewaren is er niet bij.

Een vijg is niet alleen bij de oogst een type dat aandacht vraagt. Aandacht heeft hij ook nodig bij het plaatsen, planten en snoeien, maar daarover later meer bij De Meisjes.

 

 

 

 

 

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *