vogels voeren in de tuin

vogels voeren in de tuin

Het Meisje doet bij deze een oproep aan fabrikanten van spijkerbroeken om voortaan niet meer op hun jeans te zetten wat voor model het is. Dat is echt nergens voor nodig. Ze begrijpt dat het belangrijk is bij de aankoop van de broek, maar dan kan de naam van het model toch op het label staan? Als die naam op de broek zelf staat, word je er altijd mee geconfronteerd. Zoals nu bijvoorbeeld. Haar boyfriend jeans is na de kerstdagen veranderd in een skinny. Dat had ze liever niet geweten.

Het wordt de komende periode tijd om anderen te voeren in plaats van zichzelf. De sneeuw van afgelopen weekend bracht haar inzicht. Ze gaat vogels voeren in de tuin. Die hebben op dit moment veel meer voeding nodig dan zijzelf.

Vogels voeren in de tuin

Vaak worden vogels in de moestuin gezien als schadelijk en zijn alle middelen van de tuinier gericht op het weren van deze gevleugelde vijanden, maar dat is te kortzichtig. Vogels verorberen weliswaar een deel van je oogst, maar ze zijn ook ontzettend nuttig. Ze eten insecten uit je moestuin. Denk bijvoorbeeld aan luizen, slakken of rupsen. Het Meisje ziet ze dan ook graag in de tuin. Om de verscheidenheid aan vogels zo groot mogelijk te maken, treft ze verschillende maatregelen. Zo laat ze de uitgebloeide bloemen van doorgeschoten groente vaak staan in de winter. Daar zijn niet alleen de vogels blij mee, maar zijzelf ook. De zaden die in het voorjaar nog resteren, zijn voor haar. Deze kan ze weer opnieuw zaaien.

De uitgebloeide bloemen van zonnebloemen, artisjokken en kardoen legt ze op de grond. Deze bloemen zijn zo topzwaar dat de hele stengel erbij gaat liggen zodra het stormt in de herfst en dat ziet er rommelig uit. Dat is ze liever voor.

De composthoop is eveneens een ideale plek om vogels te voeren in de tuin. Deze zit vol met insecten die helpen bij het verteringsproces van groenafval. Dat zijn er zoveel dat vogels daar rustig van mee kunnen eten.

Haar moestuinbedden veranderen in de winter eveneens in een feest voor vogels. In het najaar strooit ze herfstblad uit over de bedden. Dat heeft alleen maar voordelen. Ten eerste is het fantastisch bemestingsmateriaal. Plantmateriaal dat afsterft verbetert de structuur van de bodem en het bodemleven. Daarnaast voegt het voedings-, sporenelementen en belangrijke bacteriƫn toe. Het laagje herfstblad zorgt er ook voor dat onkruid geen kans krijgt in de winter en dat scheelt weer wieden in het voorjaar. Tenslotte is dit herfstblad een prima schuilplek voor insecten waar vogels in de winter weer een heerlijke maaltijd aan hebben.

Pompoenpitten voor vogels

Tenslotte krijgen de vogels in haar tuin pompoenpitten. Dit na een tip van een van onze lezers. Ooit heeft het Meisje een poging gewaagd om pompoenpitten te drogen nadat ze op social media jubelende berichten las van foodies die heerlijke snacks maakten van pompoenpitten. Omdat ze niet graag eten weggooit vond ze dat een prima idee. Als je benieuwd bent naar de ervaringen van het Meisje om pompoenpitten te drogen, lees dan dit grappige blog. De korte samenvatting is: doe het niet. Het is veel beter om na het bereiden van pompoen de zaadlijsten met pitten en al buiten op een schaal te leggen. Deze pitten zitten vol met voedingsstoffen voor vogels. Door de pitten aan je vogels te voeren in de tuin, heb je geen voeding verspild, niets weggegooid en wel je karmapunten verdiend. Dat is nog eens een goed begin van het nieuwe jaar.

Wist je dat je ook heel goed vogels kunt voeren met restjes uit je keukenkastje?

vogelvoer uit je keukenkastje
vogelvoer uit je keukenkastje
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress PopUp Plugin