winterbroccoli
Ergens tussen nummer 10 en nummer 3 ging het mis. En ze waren nog zo leuk opgeklommen in de ranglijst. Maar ja, het is definitief: De Meisjes hebben NIET het vegetarische kookboek van 2021 geschreven. Het was een klein feestje waard toen ze hoorden dat hun boek “Kweken, oogsten, koken en eten” op de nominatie stond voor de kookboekverkiezing van de vegetariërsbond. Het feest duurde niet lang. Dat is jammer, maar het had henzelf verbaasd als ze deze prijs wel hadden gewonnen. De Meisjes zijn namelijk allebei vegetarisch noch veganistisch.
Groente in de hoofdrol
Er is niets mis met vegetarisch of veganistisch eten. Ook de Meisjes eten graag gezond, bewust en gevarieerd, maar ze houden niet van dogma’s of kaders. Niet van adviseurs of goeroes die voorschrijven hoe je moet leven, zoals je op veel vegetarische social media ziet, waarbij de volgers over elkaar heen buitelen in het beter weten en het beter kunnen. Denk je dat je goed bezig bent en hop, daar is een nieuw schuldgevoel geboren omdat een ander jou overtoept met een nog gezondere levensstijl! Nee, laat de Meisjes maar lekker doen waar ze zelf blij van worden: tuinieren en koken. Zeker als dat als voordeel oplevert dat biologische groente het hele jaar de basis is in hun keuken. Ze vinden dat ze dan al een heel eind zijn.
Winterbroccoli
Nu de Meisjes zichzelf ook weer uit dit dal gepraat hebben, fietst het tuinMeisje naar de moestuin om te kijken hoe haar broccoli erbij staat, want daar had ze veel mee te stellen dit jaar. Winterbroccoli is namelijk niet gemakkelijk te kweken maar het is zo lekker, veelzijdig en gezond dat het Meisje de moeite er graag voor over heeft. De smaak is hetzelfde als gewone broccoli maar deze planten zijn net iets sterker.
Net als reguliere broccoli heeft winterbroccoli veel mest en veel water nodig. Dat laatste kwam deze zomer voldoende uit de hemel maar er is altijd wel wat met broccoli. Te veel zon of te weinig zon, te weinig voeding, aangevreten planten. Gelukkig blijft winterbroccoli tot zo’n -12 graden overeind waardoor deze plant op haar moestuin kan overwinteren. Het voordeel van winterharde groente kweken is dat er minder plagen op de moestuin zijn en dat maakt het allemaal net iets gemakkelijker.
Geduld
Voor het kweken van winterbroccoli heb je wel veel geduld nodig. De broccoli waar ze nu gelukzalig naar staat te kijken heeft ze in mei gezaaid. Eerst in de vensterbank en na een week of 6 heeft ze de broccoli overgeplaatst naar de moestuin. Winterbroccoli wordt eerst een grote plant, reken op zo’n 60 centimeter, en heel lang denk je dat het daarbij blijft. Totdat je pas na een half jaar de eerste bloemstengel ziet verschijnen. Dan kan het feest beginnen, want dat is wat je eet: de bloemknoppen van de broccoliplant. Je begint met het oogsten van de hoofdstengel. Niet lang daarna zie je dat er ook aan de zijkanten bloemroosjes ontstaan. Dat is je oogst voor de volgende keer. Als je er niet op tijd bij bent, zullen deze bloemknoppen opengaan en komt er een waaier van gele bloemetjes tevoorschijn, die vervolgens weer zaad vormen. Zover komt het bij het Meisje meestal niet, omdat het dan al ver in het voorjaar is en de tuin weer gevuld wordt met nieuwe groente voor de zomer. Met de huidige druilerige dagen voor Kerst, kan ze daar nauwelijks op wachten.
Over druilerig gesproken. Heb jij ook zo’n zin in een heerlijk verwarmend hapje dat volledig vegetarisch is? Probeer dan eens deze easy kroketten van broccoli.
Omnivoor, flexitariër, vegetariër of veganist? Er staan nog drie hele fijne vegetarische kookboeken op de shortlist van de vegetariërsbond.
Hier kun je stemmen op het beste vegetarische kookboek van 2021.