Feestelijke aardappelsalade

feestelijke aardappelsalade

Het is weer bijna zover, kerstmis staat voor de deur. Het Meisje is dol op haar familie en op lekker eten, dus dat komt wel goed. Ja, natuurlijk weet ze dat kerstmis meer is dan eten. Ze vergeet echt de kerstboom niet hoor.

Maar zonder gekheid. Ze weet dat er in veel hoofden al nagedacht wordt over het ultieme kerstmenu. Rekening houdend met alle gasten want ja, het moet gezellig blijven toch? Dus wordt het flesje advocaat voor oma gekocht, is er een veganistisch menu voor de oudste dochter en juist extra rood vlees voor de jongste zoon. Een pakje chocoladevla voor het kleine neefje (dan eet hij in ieder geval iets) en lekkere stoofpeertjes voor iedereen.

Na jarenlang geoefend te hebben weet het Meisje inmiddels: minder is meer. Het huis hoeft niet spic en span te zijn, de tafel hoeft niet te bezwijken onder de gerechten en het is leuk als ze er zelf ook een beetje toonbaar en niet volledig uitgeput bijzit.

En als je niet wilt gourmetten is plannen de oplossing. Plannen en voorwerken. Een heerlijke tiramisu bijvoorbeeld kun je invriezen en ver van te voren maken. Stoofpeertjes is een ander dessert waarvoor je gemakkelijk een paar dagen eerder in de keuken kunt staan. Soep? Dito. En nu geeft het Meisje je ook dit heerlijke recept voor een feestelijke aardappelsalade. Zowel vega als veganistisch te maken en de carnivoor lust ‘m ook graag. En de smaak wordt alleen maar beter na een dagje. Hoef je op de dag zelf alleen het hoofdgerecht te maken en je haar uit de krulspelden te halen. Glaasje bubbels, iemand?

Feestelijke aardappelsalade voor kerst

Bijgerecht voor 4 personen

1 kg lekkere aardappels – 100 gram haricots verts/ sperzieboontjes – olijfolie – witte Balsamico azijn – peper en zout – 5 bosuitjes – 1 bakje granaatappelpitjes – 125 gram verse geitenkaas – 2 eetlepels zure mayonaise of 2 eetlepels crème fraîche met een druppel citroensap

Schil de aardappels en snijd ze in gelijke blokjes. Vul een pannetje met water en een snuf zout, doe de aardappelblokjes erin en laat aan de kook komen. Kook de aardappelblokjes net aan gaar! Giet ze af en spoel na met koud water. Doe de aardappels in een kom. Giet er een flinke scheut olijfolie over en een scheutje witte balsamico naar smaak. Begin met 1 eetlepel. Strooi er wat grof zout en verse peper over, meng en laat verder afkoelen.  

Snij de puntjes van de haricots verts af. Laat een pannetje met water met een snufje zout aan de kook komen. Doe de haricots verts in het water en kook ze gaar in 4 tot 6 minuten. Spoel af en snijd ze in ongeveer drie delen. 

Snijd ondertussen de bosuitjes in kleine ringetjes en doe ze bij de aardappels.

Doe de haricots verts bij de aardappelen, voeg de mayonaise toe en proef even of je de smaak lekker vindt. Je kunt wat extra mayo of azijn toevoegen. Brokkel nu de geitenkaas over de aardappels en doe de granaatappelpitjes erbij. Hou er wat achter de hand voor de garnering.

Voor de vega –optie kun je gemakkelijk de mayo en geitenkaas weglaten.

Nieuwsgierig geworden naar onze favoriete stoofpeertjes? Dat zijn deze limoncello stoofpeertjes.

Limoncello stoofpeertjes
Limoncello stoofpeertjes
pinterest

2 Reacties

  1. Thieu Gielen

    Sperzieboontjes, groene boontjes… des haricots verTs.

    Groetjes

    Reageren
    1. Amber (Auteur bericht)

      bedankT!

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *