dropplant in de moestuin

dropplant in de moestuin

Het is heerlijk om in de winter door te gaan in de moestuin, maar dan moet het buiten wel leuk zijn. Anders gaat het Meisje niet. Het hoeft ook niet, dat is het grote voordeel van wintertuinieren. Er is geen haast. Er is geen ongedierte, nauwelijks onkruid en het maakt dus niet zoveel uit of je een week overslaat. Of twee. De tuin verandert niet meer. Alleen de wintergroene planten staan er nog en die groeien gewoon door totdat je ze oogst. De kruiden groeien niet verder in de winter, maar deze zorgen juist voor een prachtig wintersilhouet.

De dropplant is daarvan de allermooiste, met een rijk vertakt staketsel van bloemstengels en verdroogde bloemaren waar de koolmeesjes de laatste zaden tussenuit plukken. Het is een vaste plant, maar niet altijd even winterhard. Het Meisje heeft de sterkste soort: Agastache blackadder. Deze wordt in het eerste jaar al zeker een meter hoog, maar de oudste planten in de tuin van het Meisje zijn zeker 1,5 meter! Heel lang gaat een dropplant niet mee, maar ze zaaien zichzelf flink uit, dus er is altijd wel weer een nieuwe plant in de tuin die het overneemt.

De groei

Vanaf het vroege voorjaar valt de plant al op door haar prachtige paarsgroene blad. Daarna volgt een groeispurt en kun je goed zien dat de stengels eigenlijk vierkant zijn. Als je vindt dat hij te hoog wordt, of als je een meer vertakte plant wilt, dan kun je half mei de “chelsea chop” toepassen. Deze snoeitechniek is overgewaaid uit Engeland en vernoemd naar de Chelsea flower show van de Royal Horticultural Society (RHS) die jaarlijks half mei in Londen gehouden wordt. Voordat deze show begint kun je een aantal planten snoeien voor een rijkere vertakking en meer bloemen. Je snoeit dan ongeveer de helft van de plant, tot de helft terug. De andere helft laat je gewoon staan. Dit betekent dat je plant langer bloeit, en je krijgt er een mooie volle bos van.

Bloemen

Dropplanten hebben zon nodig en goed doorlatende grond. Dan bloeien ze uitbundig en lang, de hele zomer door. De kleine blauwpaarse bloempjes zitten in lange bloemaren en zijn eetbaar. Je plukt ze individueel uit de aar en strooit ze over je gerecht. Ze smaken een beetje naar anijs en zijn lekker over een dessert, maar je kunt er ook een heerlijk frisse thee van zetten. Vlinders en bijen zijn gek op deze bloemen waardoor het in de zomer altijd een gezoem van jewelste is rondom de dropplant. Niet alleen de bloemen, maar ook de blaadjes zijn eetbaar. Deze hebben dezelfde dropachtige smaak.

In de moestuin

Dropplant in de moestuin heeft een extra belangrijke waarde. Zet je de dropplant tussen de boerenkool of de cavolo nero, dan heb je geen last meer van witte vlieg. Dit is een piepklein motachtig vliegje dat zijn eitjes aan de onderkant van het blad legt waardoor de plant beschadigd wordt. Gelukkig houden ze niet van de geur van anijs, dus blijven ze ver van jouw boerenkool als er agastache tussen staat.

In de herfst is het gedaan met de bloei. Knip de plant dan niet af, maar laat de stengels en de uitgebloeide bloemen gewoon staan zodat jij en de koolmeesjes er nog de hele winter van kunnen genieten. Als jouw tuin in een gebied staat waar de winters wat strenger zijn dan bij het Meisje aan de kust, dan kun je voor de zekerheid een paar bloemaren afknippen en op een donkere droge plaats bewaren. Vanaf maart kun je ze opnieuw zaaien.

Staat jouw dropplant nog in de moestuin aan het einde van de winter? Knip hem dan in het voorjaar af tot zo’n vijf centimeter boven de grond, dan groeit hij weer prachtig uit en is de cirkel weer rond. Wij kunnen niet meer zonder dropplant in de moestuin.

Wist je trouwens dat laurier er in de winter ook nog prachtig uitziet en je deze zelfs in de winter nog kunt oogsten? In dit blog lees je er meer over.

laurier oogsten
laurier oogsten

pinterest

4 Reacties

  1. c

    leuk artikel! wat een mooi rek heb je daar op de eerste foto, wil je onthullen waar dat te koop is?

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Dank je! Wij vinden het ook een super gaaf rek. Het is stevig genoeg om pompoenen aan naar boven te leiden. Het rek is online te koop bij De Wiltfang.

      Reageren
  2. Rick

    Wij krijgen de dropplant maar niet aan de gang…. Welke grondsoort en standplaats is het beste ? We hebben al meerdere zakjes gezaaid maar er komt niks op. Nu hadden we eindelijk geluk en zijn er drie opgekomen maar helaas zijn die opgepeuzeld door naaktslakken

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Ach wat jammer! Wij tuinieren in zandgrond en daar doet hij het goed op. De plant heeft wel een zonnige standplaats nodig. Misschien kun je nog proberen om de plant eerst op te kweken in een pot en pas in de tuin te zetten als de plant groot en sterk is. Dan hebben slakken er geen zin meer in.

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *