groene boerenkool

groene boerenkool

Het Meisje kreeg zowaar een compliment van de tuincommissie. Zij tuinierde gewoon door in de winter! Het was haar nog niet zo opgevallen maar inderdaad, de meeste lapjes grond lagen er zielig bij of waren ouderwets omgespit. Alleen het Meisje en haar buurman tuinieren vrolijk verder. Nu ze goed keek zag de tuin van de buren er eigenlijk veel beter uit dan die van haar. Wacht eens even. Dat was niet hun rolverdeling. Haar tuin was toch altijd de eyecatcher van het tuincomplex? Hier was iets misgegaan. Met een steek van jaloezie bekeek ze de buurtuin nog eens goed. Prachtige boerenkolen, rijen preien, andijvie en spruitjes. Nu lust ze geen andijvie en spruitjes, maar die boerenkool, dat was gewoon een feest om te zien! De planning van haar buurman was deze zomer gewoon veel beter geweest dan die van haar.

Wintergroente zaai je in de zomer Zo ook een winterharde boerenkool als Winterbor F1. Deze groene boerenkool zaai je in juli direct uit in de volle grond en dat was het probleem. In juli stond de moestuin van het Meisje nog vol met zomergroente dus er was geen plekje meer over! Haar planning was dit jaar dus behoorlijk beroerd.

Boerenkool beschermen

Andere jaren heeft ze paarse boerenkool in de winter, maar de groene boerenkool van de buurman mag er ook zijn. Hij heeft veel planten staan en dat maakt van het kleine stadstuintje direct een groene oase. Boerenkool heeft namelijk veel ruimte nodig, ongeveer een halve meter per plant. Een kleine tuin is dus snel vol. Gelukkig groeit boerenkool ook in de halfschaduw dus een plant in een pot kun je al snel kwijt. In het begin moet je boerenkool beschermen met gaas, vitrage of een speciaal daarvoor ontwikkeld tentje zoals deze die het Meisje ooit van De Wiltfang kreeg.

Vogels vinden de kleine plantjes nu eenmaal heerlijk. Als de planten groter worden kun je de bescherming verwijderen. Het kan zijn dat je planten daarna nog last krijgen van witte vlieg. Dit zijn minieme witte vliegjes die zich voeden met jouw groente. Het blad kan hierdoor geel worden en afsterven. Gelukkig houdt witte vlieg niet van de geur van anijs dus zet het Meisje altijd Agastache (dropplant) tussen haar boerenkool. Dat ziet er ook nog eens prachtig uit.

Groene boerenkool oogsten

In de winter is het tijd om te oogsten. Bij voorkeur nadat het flink koud is geweest omdat vorst het zetmeel dat in de kool aanwezig is, omzet in suikers. Zo wordt boerenkool nog lekkerder. Om boerenkool te oogsten hoef je niet in één keer de hele kool bij de grond af te knippen. Je kunt er veel langer van genieten als je steeds de onderste bladeren van de stam oogst. De plant zelf groeit dan gewoon door. Je oogst de bladeren steeds hoger en hoger totdat je een kale stam overhoudt. Tegen die tijd is het februari en krijgt de kool zin om te gaan bloeien. Dat levert mooie ijle gele bloemen, op maar bitter blad. Dan is het tijd om de plant op te ruimen en op de composthoop te gooien.

Als je boerenkool geplant hebt tenminste. Het Meisje moet het er deze winter zonder doen. Of zal ze stiekem een boerenkool van de buurman mee nemen? Nee natuurlijk niet, maar toch… De gedachte was verleidelijk, maar de tuincommissie zal daar vast niet blij mee zijn. Om van haar buurman maar niet te spreken. Wie fouten maakt zal zonder boerenkool zitten. De hele winter. Het is niet anders.

Ben jij niet gek op tuinieren in de kou en maak jij je tuin het liefst winterklaar? Wacht dan even met omspitten totdat je dit blog gelezen hebt.

de moestuin omspitten, of toch niet
de moestuin omspitten, of toch niet
pinterest

3 Reacties

  1. Marlies van Pieterson

    Hallo meisjes!
    Ik ben een ‘meisje’ dat moestuiniert in Noorwegen. Hier hebben we andere uitdagingen, maar boerenkool doet het in ieder geval fantastisch. Nu staat de kool er mooi bij en normaal oogsten we steeds een beetje, maar we hebben ook kapers op de kust. De reeën komen binnenkort het bos uit op zoek naar nog lekker groen en dan is de bak zo leeg geknabbeld. Omdat wij off-the-grid leven hebben we geen vriezer en vraag ik mij af of boerenkool in te maken is, zoals wecken of fermenteren. Ik vind er erg weinig over op internet. Hebben jullie of jullie lezers hier ervaring mee? Hartelijk dank, meisje uit Noorwegen.

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Hallo Marlies, het klinkt als een fantastisch leven ondanks de knabbelende reeën. Noorwegen is zo mooi! Zelf hebben we geen ervaring met het wecken of fermenteren van boerenkool, maar het moet vast kunnen. Zeker het fermenteren omdat dit ook met andere koolsoorten kan. Wie weet hebben onze lezers nog een tip?

      Reageren
      1. Marlies van Pieterson

        Dank je wel, Reny! We hebben het ontzettend naar ons zin in Noorwegen, dat zeker. En we genieten van de natuur, dus ook van de reeën. Wat betreft de boerenkool, ik ga het gewoon eens proberen. Hoe het gaat en smaakt zal ik dan laten weten.

        Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *