pompoenrol met speculaas mascarpone

Pompoenrol met speculaas mascarpone

Laatst zag het Meisje een post op insta waarin een nog steeds weelderige courgette plant centraal stond. Er konden nog volop courgettes geoogst worden en het was toch echt al begin november! Je hebt zo van die ijverige planten die een lange en overvloedige oogst geven.

Zo ook de pompoen. De ene na de andere vrucht kleurt deze herfst mooi oranje in het moestuintje van het tuinMeisje. En ze hoeft er eigenlijk weinig meer voor te doen. Een rijke oogst, genoeg om maanden pompoen te eten. Maanden? Ach, het Meisje overdrijft graag een beetje. Maar bewaar je de pompoen ongesneden dan moet dat zeker lukken.

In die maanden heb je genoeg tijd om een keur aan recepten uit te proberen. Pompoensoep, geroosterde pompoen, pasta met pompoen, pompoenplaattaart, risotto met pompoen..pompoen..

Maar voordat je de pompoenrecepten beu raakt, maak je deze heerlijke en feestelijke pompoenrol met speculaas mascarpone. De pompoenrol kun je de dag van te voren al bakken. Hek, wat zegt t Meisje? Je kunt de hele cake al bakken, vullen en dan invriezen. Wanneer je het gebak wilt eten hoef je het alleen maar een paar uur van te voren uit de vriezer te halen. Zodat je alle tijd hebt om er zelf net zo feestelijk uit te zien als het gebakje wat je presenteert.

Recept voor de pompoenrol met speculaas mascarpone

8 tot 10 plakken -bereidingstijd 2x 15 minuten en 2 uur afkoelen

pompoenrol: 100 gram bloem – snufje zout – 1,5 theelepel speculaaskruiden – 1 theelepel vanille pasta/extract – 1/2 theelepel baking soda – 1/2 theelepel bakpoeder – 150 gram pompoenpuree – 150 gram kristalsuiker – 50 gram bruine basterdsuiker – 3 eieren op kamertemperatuur

voor de speculaasmascarpone: 225 gram mascarpone – 50 gram kristalsuiker – 1 theelepel vanillepasta of extract – 1,5 theelepel speculaaskruiden

Verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Het bakpapier blijft het beste kleven als je de bakplaat even licht vochtig maakt. Zorg dat het bakpapier groter is dan de bakplaat. Zet de bakplaat aan de kant.

Meng in een kom de (gezeefde) bloem, speculaaskruiden, zout, bakpoeder en baking soda. In een andere, grote, kom klop je beide suikers, eieren en de vanille pasta romig in een minuut of 2. Voeg daarna de pompoenpuree toe. Voeg nu het bloemmengsel bij de pompoen en vouw de bloem erdoorheen. Zorg dat de bloem goed is opgenomen maar overmix het geheel niet.

Spreid nu het pompoenbeslag gelijkmatig over het beklede bakblik uit. Zorg dat het beslag overal even dik is en laat het blik een paar keer op het aanrecht vallen om de lucht uit het beslag te krijgen. Let goed op dat het beslag in de hoeken net zo dik is als in het midden van de bakplaat.

Bak de cake in ongeveer 13-15 minuten gaar. De cake moet stevig aanvoelen en terugveren wanneer je er lichtjes op drukt.

Wanneer de cake gaar is verwijder je deze direct van de bakplaat. Dit doe je het beste door de cake bij de punten van het bakpapier op te tillen en omgekeerd op een schone theedoek te storten. Verwijder dan voorzichtig het bakpapier. Zorg dat de theedoek een beetje over de cake heen valt er rol dan voorzichtig de cake in een spiraal, met de theedoek ertussen, vanaf de lange kant op. Laat de cake met de naad naar benden op een rek helemaal afkoelen. Dit duurt ongeveer 1,5 uur.

De mascarpone meng je met de suiker, vanille en de speculaaskruiden. Klop de klontjes uit de roomkaas. Je kunt het mengsel afgedekt in de koeling bewaren totdat je de cake gaat vullen. Maar zorg dat het niet te koud wordt: de mascarpone moet nog smeerbaar zijn.

Rol de cake voorzichtig uit. Smeer de mascarpone gelijkmatig over de cake. Rol de cake nu weer terug in een rol. Snijd de buitenkanten van de cake zodat je goed de mascarpone straal ziet. Bewaar de pompoenrol met speculaas mascarpone in de koelkast en bestrooi met poedersuiker voor het serveren.

Op zoek naar meer pompoen-inspiratie? Deze Snelle pompoen muffins zijn zeker ook het proberen waard.

snelle pompoen muffins

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *