laurier oogsten

laurier oogsten

O nee, niet weer. Waarom leest ze nooit eens een recept van voor tot achter? Gewoon helemaal. Dan zou dit haar niet overkomen. Nee hoor, het tuinMeisje is eigenwijs. En ongeduldig. Leest recepten zo’n beetje bij benadering. Bedenkt intussen -eveneens bij benadering- of ze alles in huis heeft en gaat dan aan de slag. Daarom overkomt het haar regelmatig dat ze een ingrediënt niet in huis heeft. Dan komt er creativiteit aan te pas om een vervanger te vinden voor het bestanddeel dat ze niet in huis heeft.

Dat is helemaal niet erg. Meestal komt het goed en merken de gasten er niets van. Maar nu leek het helemaal niet goed te komen. Terwijl het gerecht al in de pan zat en haar gasten over een half uur aan de deur zouden staan, kwam het Meisje erachter dat ze geen laurier meer had. Dan kan ze al haar vindingrijkheid inzetten, maar de iets bittere, warme en kruidige smaak van laurier is niet te vervangen.

Goed. Geen laurier dus. En dat voor een belangrijk zakendiner. Er zaten maar twee dingen op. De deur uit. Linksaf naar de grootgrutter of rechtsaf naar de moestuin. Beiden zijn even ver. Het werd een bliksembezoek aan de moestuin. Het door en door gedroogde laurierblad dat je in de supermarkt koopt, is iets vlakker van smaak dan het laurierblad uit de moestuin. Het Meisje ging voor smaak. De zakenrelaties waren belangrijk.

Laurier in de keuken

Laurier is een sterk vertakt houtachtig struikje met meerdere opgaande takken. De steelaanzet naar het blad is bijna rood. Het blad is stevig met een frisgroene, een beetje wasachtige glans. De onderkant is iets lichter van kleur. Het keukenkruid laurier (laurus nobilis) herken je aan de geur. Als je met je vingers over het blad wrijft, ruik je de etherische olie die de smaak aan laurier geeft. Ruik je dit niet, dan heb je te maken met andere en dus niet eetbare familieleden van laurier.

Laurier oogsten

Het laurier struikje van het Meisje staat al een paar jaar in de moestuin. Dat betekent dat de laurierbladeren goed op smaak zijn. In tegenstelling tot andere kruiden die lekkerder zijn als ze jong en fris zijn, krijgt laurierblad zijn intense smaak pas na een jaar of twee.

Laurier oogsten gaat als volgt. Pluk de bladeren met de hand van de takken en zoek daarbij de mooiste bladeren uit. Dit is het blad met de diepste donkergroene kleur. De lichtgroene bladeren zijn nog te jong.

Oktober is niet de ideale maand om laurier te oogsten. De etherische oliën die de smaak van laurier bepalen zijn in de zomer optimaal aanwezig. Maar ja. In de wereld van het Meisje is er wel meer niet ideaal.

Ze is net op tijd weer terug uit de moestuin. De laurier gaat in de pan. Vers blad geeft een vleugje extra bitterheid, maar dat kan ze in dit gerecht goed gebruiken. De bel gaat. Snel werpt het Meisje nog een blik op zichzelf. Opnieuw een wanhoopskreet. Haar nagels zijn nog zwart. En dat bij deze eerste kennismaking met zakenrelaties van de Man.

Soms, heel soms is een bezoekje aan de supermarkt een beter idee.

Laurier is een winterhard én wintergroen struikje. Ben je benieuwd welke winterkruiden je nog meer kunt kweken? Dan is dit jouw blog.

winterkruiden
winterkruiden
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress PopUp Plugin