zaai top 5 in september
Dat valt een beetje tegen. Het tuinMeisje dacht dat ze nooit meer bij de groenteboer aan hoefde te kloppen nu ze een moestuin had. Helaas. Er ging duidelijk iets mis. Maar wat? Lag het aan het Meisje? Nee natuurlijk niet. Lag het aan het weer? Dat was, uitgezonderd een paar tropische dagen vorige week, belabberd geweest. Lag het aan de droogte? Daar heeft de tuin van het Meisje aan de kust, ondanks alle waarschuwingen voor wateroverlast en tropische stortbuien, flink onder te lijden gehad. Heeft het Meisje tijdens haar vakantie te onduidelijke afspraken gemaakt met haar moestuin oppas? Of was het misschien een beetje van alles? In ieder geval was een flink deel van haar oogst verdroogd na haar vakantie. Nu vindt ze zichzelf alsnog terug bij de groenteboer. Zit ze met lege moestuinbedden en is het al bijna september. Help! Wat kan ze nu nog zaaien?
Misschien is jou hetzelfde overkomen. Daarom stellen de Meisjes een zaai top 5 in september voor je samen.
Koriander
Deze maand gaat het tuinMeisje haar korianderzaad oogsten. Ze heeft gelezen dat de kiemkracht van dit kruid het sterkst is als het pas geoogst is. Dat gaat ze uitproberen. Eens kijken of ze de koriander door de winter kan loodsen.
Spinazie
Spinazie houdt niet van warmte dus als de zomer voorbij is, wordt het weer tijd om spinazie te zaaien. Deze bladgroente zaai je ter plekke, houdt nu eenmaal niet van verhuizen. Spinazie maakt een lange penwortel. Beschadig je deze wortel, dan is je zaailing ten dode opgeschreven. Ter plekke zaaien dus en niet uitdunnen. Zo blijft je spinazie lekker mals.
Veldsla
Tot nu toe had het tuinMeisje dit hele gewas over het hoofd gezien. Nu is dat nogal gemakkelijk want het is maar klein, maar toch. Onvoorstelbaar dom. Voor een tuinMeisje dan. Veldsla is namelijk het ideale gewas. Met een beetje mazzel kun je dit tot aan het voorjaar zaaien. Gelukkig werd het Meisje er door 1 van onze abonnees op gewezen en konden De Meisjes veldsla alsnog opnemen in hun zaai top 5.
Raapstelen
Dit is eigenlijk geen aparte groente. Meer een manier van telen. Het zijn koolsoorten die je zaait. Overigens is niet elke kool er geschikt voor. De meeste raapstelen worden geteeld van koolraap, rapen of Chinese kool. Van deze kolen oogst je het verse en nog jonge blad. Je kunt raapstelen dicht op elkaar zaaien en al na 6 tot 8 weken oogsten.
Postelein
Ook dit is een ideaal gewas voor het najaar. Neem dan wel winterpostelein. Die kun je de hele winter door telen. Al een paar dagen na het zaaien zie je de groene zaadlobben boven de grond uitsteken. Na een week of 3 kun je al oogsten. Daarbij vergeleken zijn raapstelen zelfs traag!
Zo bezien lijkt het zelfs een voordeel dat een deel van de oogst is mislukt. Al deze soorten zijn supersnel. Het tuinMeisje gaat nog 1 keer langs bij de groenteboer. Om afscheid te nemen.
nieuwsbrief zou ik graag ontvangen
Dag Ans,
Er was iets mis met je e-mail adres. Dat hebben we gewijzigd in een logisch e-mail adres en nu heb je een link in je inbox gekregen. Als je daar op klikt ben je aangemeld voor onze nieuwsbrief en blijf je altijd op de hoogte. Leuk!
Veldsla is winterhard en combineert goed met winterpostelein. Een aanrader m.i.