zaaien met afval
De broekriem aanhalen. Uitgaven terugdringen. Bezuinigen. Het keukenMeisje schreef er al over in haar blog. Het keukenMeisje had allerlei onverwachte uitgaven waardoor ze een goede reden had om te bezuinigen. Dat levert in het geval van het keukenMeisje allerlei lekkere recepten op. Een geluk bij een ongeluk.
Het tuinMeisje moet eveneens bezuinigen, maar bij haar is de reden minder hoogstaand. Ze heeft een nieuwe jas gekocht. Niet zomaar een jas. Nee. Een veel te dure jas. Zo’n jas waar ze direct verliefd op werd. Zo’n jas die nog geweldig bleek te staan ook…..helaas. Het Meisje keek nog eens zuchtend op het prijskaartje, maar de ratio was uit haar hoofd verdwenen. De jas moest en zou er komen. Huilend heeft ze gepind. Nu moet ze op de blaren zitten. In een fantastische jas. Dat dan weer wel.
Heb jij ook allerlei onverwachte uitgaven, terwijl het zaaiseizoen net van start is gegaan? Bespaar dan op dure zaaihulpmiddelen. Probeer het eens: zaaien met afval. Je wordt er uiterst inventief van en het is nog duurzaam ook. Het Meisje doet je alvast een paar ideeën aan de hand.
mini kasjes in de vensterbank
Je kunt natuurlijk kant en klare kasjes kopen om binnen voor te zaaien, maar het is niet nodig. Supermarkt verpakkingen van zacht fruit of donuts vormen prima mini kasjes voor je zaailingen. Wel vooraf even schoonmaken uiteraard.
zaaihulp uit Azië
Chopsticks en wasabi schoteltjes vormen uitstekende zaaihulpen. Vooral van kleine zaden zaai je al snel teveel. De zaadjes vooraf overdoen op een schoteltje voorkomt verspilling. De chopsticks zijn ideaal om een gaatje in de aarde te prikken. Daarna leg je het zaadje in het gaatje. Nu hoef je de zaden alleen nog maar even licht af te dekken met aarde en water te geven.
zaaipotjes
Voor grotere zaden zijn toiletrollen ideaal. Vul de toiletrol met aarde en duw de aarde stevig aan. Anders valt het er aan de onderkant weer uit. Druk nu het zaad er aan de bovenkant in. Aanvullen met aarde en water geven. Als je zaailing groot genoeg is, kan het plantje met toiletrol en al de aarde in. De toiletrol vergaat en zorgt in de vorm van compost voor nog wat extra voeding.
plantlabels
Wasknijpers die je uit elkaar haalt vormen ideale plant labels. Schrijf met watervaste stift de naam van je zaailingen op en je weet over een paar weken nog steeds wat je gezaaid hebt.
een petfles als cloche
Als je zaailingen wilt beschermen tegen kou, dan kun dat doen met een dure cloche. Je kunt ook een petfles doormidden snijden. Zowel de onderkant als de bovenkant (waar je de dop op laat zitten) functioneren op precies dezelfde manier. Ze beschermen je teerbeminde groen tegen te koude nachten.
bakblikken en ovenschalen
Als je zaailingen groot genoeg zijn, kunnen ze nog niet direct naar de moestuin. De overgang van jouw warme vensterbank naar de kou van de moestuin is te groot. Om deze shock te voorkomen laat je de planten eerst een paar dagen afharden. Overdag zet je de planten buiten en ‘s nachts haal je ze weer naar binnen. In de praktijk is dit een enorm gezeul met potjes en kasjes. Vandaar dat het tuinMeisje al haar zaailingen groepeert in ovenschalen en bakblikken. Ovenschotels en taart zijn uit den boze rond dit tijdstip maar dat heeft het Meisje ervoor over.
Als je geen groente wilt zaaien maar wel goedkoop groente wilt kweken, dan vind je dit ook vast een leuk blog.
Hihi m’n ma heeft zoveel bloempotjes staan dat ik niet met afval zaai ? maar moest ik er tekort komen, zou ik geen nieuwe kopen, maar ook m’n weinige afval bijhouden om te zaaien ? (heb ik ook bijna niet, want ik koop zoveel mogelijk verpakkingsvrij)
Wel handig, zo’n moeder 🙂
Heel interessante ideetjes! Tnx!
Fijn dat je geïnspireerd bent geraakt. Dat doen we graag!
Leuke tips om zelf eens uit te proberen.
Dank je wel. Veel succes!