zaden oogsten
Het moestuinseizoen is bijna weer ten einde en dat levert elk jaar nogal dubbele gevoelens op. Ook dit jaar is niet alles gelukt. De zomer is ten einde en het weer wordt slechter. Het is vroeg donker en het wordt tijd om meer binnenshuis dan buitenshuis te leven. Allemaal omstandigheden waar ze eigenlijk nog geen zin in heeft. Aan de andere kant zit ze vol plannen en verkent ze alvast de mogelijkheden voor het nieuwe jaar. Bij deze ideeën hoort het verzamelen van zaden. Want zaden oogsten en drogen is vooruitkijken. Uitzien naar het voorjaar, het moment waarop de zaden weer geplant kunnen worden in de volledige overtuiging dat volgend jaar alles wel lukt. Ze heeft er nu al zin in.
Zaden oogsten van bloemen
Maar eerst terug naar het nu. Ze gaat zaden oogsten. Ze verzamelt bloemzaden van goudsbloemen, afrikaantjes, papaver, vingerhoedskruid, vlas, zonnebloemen, artisjokken en van de dropplant. De meeste bloemen zaaien zich trouwens vanzelf uit, dus het hoeft allemaal niet, maar het is meer een verzekering. Wie weet volgt er toch een strenge winter en dan heeft zij in ieder geval haar gedroogde bloemzaden nog.
Groentezaden
Naast bloemen zijn ook van groentes gemakkelijk zaden van te oogsten. Oogst de gewassen niet allemaal, maar laat af en toe een plant bloeien. Dat ziet er niet alleen mooi uit als ze bloeien, maar ook de zaaddozen die door de uitgebloeide bloemen worden gevormd zijn prachtig. In deze zaaddozen zit het zaad voor de oogst van volgend jaar. Helemaal gratis! Van sla, rucola, Nieuw-Zeelandse spinazie is heel gemakkelijk zaad te winnen. Net zoals van bonen. Oogst ze niet als boontjes maar laat ze aan de plant hangen. De peulen drogen vanzelf in. Als je de zaden in de peul heen en weer kunt schudden, is het tijd om te oogsten.
De herfst is ook een ideaal moment om kruidenzaad te oogsten, dan zijn de zaden helemaal droog en rammelen ze in hun zaaddozen.
Zaden oogsten op een regenachtige dag is niet handig, dus wacht op een mooie dag. Zaden moeten droog zijn omdat deze anders gaan schimmelen. Knip de zaden van de plant en stop ze in een papieren zak. Als je net als het Meisje eigenlijk een kantoormeisje bent, heb je altijd enveloppen bij de hand. Deze zijn perfect. Dicht, droog en donker. Schrijf de naam van het zaad op de envelop, want als de zaden eenmaal droog zijn kunnen ze verdacht veel op elkaar lijken.
Zaden bewaren
Bewaar het zaad op een donkere en droge plaats. Een schuur, garage, een droge en donkere kast of op zolder. Het zijn allemaal prima plekken om zaden te bewaren. De droogtijd is veeleer te kort dan te lang. Controleer de zaden dus goed. Als ze bros zijn en tussen je vingers verkruimelen dan zijn ze droog.
De houdbaarheid van zaden verschilt per soort. De meeste zaden zijn tussen de 4 en de 6 jaar houdbaar dus zet ook een jaartal op de envelop. Er zijn negatieve uitschieters qua houdbaarheid. Zaden van wortels of pastinaken hebben een kiemkracht van hooguit twee jaar. De winnaars zijn de zaden van tomaten, komkommers en meloenen. Deze zijn tussen de 8 en 10 jaar houdbaar.
Kruidenzaden in de keuken
Na een ochtendje zaden oogsten is het Meisje weer helemaal klaar voor het nieuwe moestuinjaar. Hoewel het er bij haar niet altijd van komt om de zaden ook daadwerkelijk opnieuw uit te zaaien. Vooral de kruidenzaden zijn heerlijk in de keuken. Mosterd, dille, anijs, venkel, koriander of zaden van de maggiplant zijn gewoon te lekker om een half jaar te bewaren. Evenals zaden en pitten uit sommige bloemgewassen. Zonnebloempitten en lijnzaad (dit zijn de zaden van vlas) zijn bijvoorbeeld heerlijk in deze gezonde crackers met zaden uit eigen tuin. Het enige nadeel is dat je volgend jaar toch weer nieuwe zaden moet bestellen. Maar ach, hoe erg is dat?