galette met appel, aardappel en geitenkaas

Galette met appel, aardappel en geitenkaas

Soms heb je de beste bedoelingen. Goede voornemens. Beter, gezonder leven. Minder geraffineerde suikers bijvoorbeeld. Dus werd er flink ingeslagen. Gegrossierd in fruit. De aardbeien, druiven en banaan gingen als een speer. Het mindere fruit werd pas daarna genuttigd en wat bleek? De mandarijntjes waren een beetje ingedroogd en de appeltjes een beetje zacht geworden. 

En wat doe je met zachte appeltjes? Ja, je kunt er natuurlijk appelmoes mee maken. Maar deze keer combineerden we ze met een aardappeltje. Ook al niet meer zo’n groen blaadje zeg maar.  Maar de combinatie van deze twee overrijpe vriendinnen uit de voorraadkast geeft toch maar een mooi hartig taartje. Op z’n sjiekst: een galette. Een galette met appel, aardappel en geitenkaas. Een prima combinatie voor overjarige vitamines. 

Ingrediënten voor 1 galette met appel, aardappel en geitenkaas voor ongeveer 2-4 personen

zout en peper –  130 gram bloem – 75 gram koude roomboter – 1 ei, losgeklopt – 1 appel – 2 kleine aardappels – 1 plak zachte geitenkaas ( ongeveer 90 gram) – beetje verse tijm – olijfolie – bakpapier

Doe de bloem met een snuf zout in de keukenmachine samen met de koude boter die je in stukjes hebt gesneden. Druk een keer of drie op de ‘pulse’ knop.  Klop het ei los en voeg dat bij je bloemmengsel. Laat nog even pulseren en na een minuutje of zo heb je een mooi deeg.  Vorm er een ronde, platte bal val. Wikkel deze huishoudfolie en leg tenminste 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Schil de appel en de aardappels en snijd in dunnen plakjes. Leg een vel bakpapier op je bakblik. Vorm een min of meer ronde plak van je deeg, ongeveer ½ centimeter dik. Bestrooi de bodem met de verkruimelde geitenkaas. Leg daarboven op dakpansgewijs de plakjes appel en aardappel. Sluit af met een laagje aardappel en bestrooi met peper en zout. Vouw de buitenste rand een beetje naar binnen, half over de buitenste laag vulling heen. Besprenkel de aardappels met een heel klein beetje olijfolie.

 Bak de galette af in ongeveer 35 minuten. Bestrooi voor het serveren met een beetje verse tijm. 

Op zoek naar meer inspiratie voor een lekker hartige taartje? Deze courgette-aardappeltaart met munt en parmezaan is meer dan de moeite van het proberen waard.

ourgette-aardappeltaart met munt en parmezaan
courgette-aardappeltaart met munt en parmezaan
pinterest

2 Reacties

  1. Catering Den Haag

    Super recept! Ik ga deze zeker toevoegen aan mijn receptenbestand. Bedankt!

    Reageren
    1. Amber (Auteur bericht)

      wat leuk!

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *