zoete taartjes van groene tomaat

zoete taartjes van groene tomaat

‘Waarom zet je nooit iets op het blog wanneer het mislukt is’, vroeg een vriendin van het keukenMeisje. Ja, daar zei ze zowat. Het tuinMeisje heeft namelijk wél een rubriekje ‘missers’. Waarom het keukenMeisje dan niet? Want het is natuurlijk niet zo dat alles wat ze doet maar in 1x goed gaat. Verre van. Helaas.

Anders dan in de Moestuin hoef je in de keuken geen seizoen te wachten op een herkansing. Dat maakt het herstellen van missers in de keuken gemakkelijker. Het Meisje analyseert wat er mis ging en probeert het recept te verbeteren. Voilà. Dat kan meestal binnen een dag. Dan zijn er twee uitkomsten: ofwel het recept is aangepast en gelukt en komt op het blog. Ofwel het is nog steeds om te huilen en belandt linea recta in de prullenbak. We zullen maar zeggen dat ze echt een Meisje van deze tijd is: ze deelt alleen de highlights op social media.

Nu heeft ze met de missers uit de moestuin een ware hit te pakken denkt ze zelf: zoete taartjes van groene tomaat. De tomaatjes in de moestuin waren een beetje langzaam op stoom gekomen. De kans dat ze half oktober nog rijp en rood gaan worden -met deze temperaturen- is verwaarloosbaar. En wat doe je dan met je onrijpe, groene tomaatjes? Je doet er iets verrassends mee.

zoete taartjes van groene tomaat 3

Het schijnt dat onrijpe tomaten naar appel smaken. Dan is het een gemakkelijke gedachte: van de groene tomaatjes maak je appeltaartjes. Maar dan zonder appel. En met tomaat dus. Briljant idee. Nu heeft ook het tuinMeisje geen rubriek ‘ missers’ meer nodig.

zoete taartjes van groene tomaat

voor 4 – 6 1 persoonstaartjes of 1 kleine ronde taart van 20 centimeter.

150 gram bloem  – 50 gram amandelmeel – 100 gram witte of lichtbruine basterdsuiker – snuf zout  – 125 gram koude roomboter + wat extra om in te vetten – 250 gram groene tomaten – 50 gram suiker + beetje extra – 1 theelepel kaneel + beetje extra – snufje nootmuskaat – paneermeel

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de vormpjes in met boter. Als je zeker wilt weten dat je de taartjes zonder gedoe uit de vormpjes krijgt kun je ook bakpapier gebruiken. Maak het bakpapier onder de kraan nat en wring het uit. Knip het op maat en druk het in de vormpjes.

Meng de bloem, amandelmeel, basterdsuiker en zout met de koude boter. Kneed er met de hand een kruin]melige deeg van. Verdeel 2/3e over de vormpjes (wij konden er 5 taartjes mee maken).

Was en droog de tomaatjes. Snij ze in kleine stukjes en meng met de suiker, kaneel en nootmuskaat.

Strooi een dun lange paneermeel over de bodem van de vormpjes. Verdeel de tomaatjes erover en zorg dat je zo weinig mogelijk vocht mee schept.

Verkruimel de rest van het deeg over de vormpjes en bestrooi ze daarna met een heel klein beetje kaneel en kristalsuiker.

Bak ze in de oven in ongeveer 30 minuten goud en gaar.

zoete taartjes van groene tomaat 2

Wil je nu tips over rode tomaten, dan moet je dit blog maar eens lezen.

tomaten in de tuin en in de keuken
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *