zomerblog: nuttige bloemen in de moestuin

nuttige bloemen in de moestuin

Het is vakantie en De Meisjes schrijven een boek. Daarom herhalen ze hun favoriete blogs nog een keer voor je. Om dubbel van te genieten. Dit keer het zomerblog: nuttige bloemen in de moestuin

Maak jij ook al plannen voor de moestuin van volgend jaar? Denk dan eens aan meer bloemen in de moestuin. Daar heb je nooit genoeg van. Bloemen tussen je groente, kruiden en fruit staan niet alleen mooi. Er zijn ook bloemen die mooi èn nuttig zijn. Bloemen die werken als biologisch bestrijdingsmiddel. Dat zijn de bloemen die in elke moestuin zouden moeten staan. Twee vliegen in één klap. Wie wil dat nu niet?

Dropplant

Over vliegen gesproken. Vooral boerenkool wil nog wel eens last hebben van witte vlieg. Zet er een dropplant (Agastache) tussen. Het blad en de bloemen ruiken naar anijs en daar houdt witte vlieg niet van. Het ziet er ook nog eens schitterend uit, die diepblauwe bloemaren, wuivend tussen het grove gekartelde blad van de boerenkool. Ook bijen zijn trouwens dol op de dropplant. Een extra voordeel.

Goudsbloemen

Goudsbloemen voelen zich behoorlijk thuis in de zanderige grond in de tuin van het Meisje. Ze zaaien zich dan ook rijkelijk uit. Dat is niet erg. Goudsbloemen zijn vangplanten. Dit betekent dat ze bladluizen en witte vlieg aantrekken waardoor deze insecten niet aan je groente beginnen.

Afrikaantjes

Goed. Ze zijn super oranje. Maar ze zijn ook super effectief in het bestrijden van aaltjes en witte vlieg. Daarnaast vinden mieren dat afrikaantjes enorm stinken, waardoor ze een blokje om lopen. Met zijn allen.

Lavendel

Het Meisje kan wel duizend redenen verzinnen om lavendel in de moestuin te planten. Lavendel is geconcentreerde zomer. Zodra de plant aangeraakt wordt, komt het aroma uit het blad los en waan je je in de Méditerranée. Maar dat niet alleen. Lavendel weert bladluizen en motten met haar geur. Smaken verschillen. 

Boerenwormkruid

Boerenwormkruid is een prachtige plant. Groot, hoog met vederachtig blad en kleine gele balletjes als bloemhoofdjes. Maar de bloemen rieken nogal. En dat is zacht uitgedrukt. Toch is deze plant onmisbaar in de moestuin. Het verjaagt vlooien en vliegen, mieren en muizen. Boerenwormkruid houdt muggen op afstand en trekt lieveheersbeestjes aan. Daarnaast slaat deze plant kalium op in de grond en dat is weer goed voor de waterhuishouding van je planten.

Lupine

Een andere plant die goed is voor je grond, is lupine. Lupine ontgift de grond en heeft de wonderlijke eigenschap om stikstof uit de lucht te halen en dit in hun wortels op te slaan. Stikstof bevordert de groei van planten waardoor je geen stikstof bemesting meer nodig hebt.

Kamille

Het Meisje heeft een zwak voor kamille. Als het nog veel te koud is om over zaaien na te denken, komt de kamille al boven de grond. Als lichtgroene sterren met fijn geveerd blad. Schattig. Doddig. Kamille kun je over je hele moestuin verdelen. Kamille werkt als afweerplant tegen ongedierte in het kolenbed. Het stimuleert de groei van uien en van kruiden. Als de plant eenmaal begint te bloeien lijkt het alsof je hele tuin in bloei staat, zoveel bloemen produceert deze plant. Heerlijk zomers.

Oost-Indische kers

Als we het in dit zomerblog hebben over de favorieten van de Meisjes: nuttige bloemen in de moestuin, dan is Oost-Indische kers de allerfavorietste favoriet. Waarom? Dat lees je in dit blog.

Oost-Indische kers
Oost-Indische kers
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *