zomerblog: perenlikeur maken

Het is vakantie en De Meisjes schrijven een boek. Daarom herhalen ze hun favoriete blogs nog een keer voor je. Om dubbel van te genieten. Dit keer het zomerblog: perenlikeur maken.

Uurtje of acht in de avond :… het keukenGezin zit aan tafel, ieder met een eigen bakje van de toko…

Eerder die dag:

Uurtje of drie: compleet ongeïnspireerd was het Meisje over het avondeten. Werkelijk geen enkel idee ontsproot in haar brein. Ze probeerde nog een beetje medewerking uit haar gezinsleden te persen, maar tevergeefs. Verder dan ‘verzin maar iets’ of ‘maakt me niet uit’ kwamen die ook niet. Lekker behulpzaam hoor. Echt. Ter verdediging van één van de keukenTelgen moet ze wel aanvoeren die niets gevraagd te hebben. Omdat het antwoord bekend was voordat de vraag gesteld zou zijn: patat, pizza of een andere vorm van junkfood.

In de hoop dat de winkel haar inspiratie zou geven wandelde ze met haar boodschappentasje er naar toe. Ze ontdekte dat er pakketjes eetbare bloemen verkocht werden. Leuk! Maar niet direct iets om nu een hele warme maaltijd omheen te fabriceren. Dan maar even Google er op loslaten voor leuke recepten Ah, een ovenschotel, ja, daar was het weer wel naar. Met lekker veel groentes en een rösti-korst. Dat had het Meisje nog nooit gemaakt dus voilà, aardappels, ui, groen: allemaal in haar mandje.

Uurtje of vijf, tijd om te koken. Groentes werden gewokt, gehakt geruld en gekruid en de aardappels geraspt. Ze zette de oven vast aan, de schotel hoefde maar een half uurtje in de oven en de laatste minuten onder de grill, voor een mooi korstje. Easypeasy.

Half zes: schotel gaat in de oven. Zes uur: even kijken of de aardappels al gaar zijn. Nee, nog even wachten. Half zeven: wat gek, die aardappels zien er niet heel erg rösti-achtig uit. Nog even wachten dan. Kwart voor zeven: hmm, de aardappels zijn niet gaar te krijgen maar verbranden wel een beetje. Nou, nog even afwachten maar. Tien minuten later: het Meisje kiepert de ovenschotel in de kliko en noteert wie er wat van de Toko wilt hebben.

Wat een dag. Gelukkig had het meisje eerder die dag een beter idee: zelf perenlikeur maken. Die lukte wel. Altijd handig om een flesje op de plank te hebben staan. Al was het alleen maar om het verlies van de ovenschotel te boven te komen.

Perenlikeur maken: dit heb je nodig:

weckpot van 1,5 liter – 750 ml vodka – 1,5 kilo rijpe peren – 1 kaneelstokje – 1 vanillepeul – 150 tot 200 gram suiker

Schil de peren, ontpit ze en snij in stukjes. Eventueel beurse plekken wegsnijden. Doe ze in de weckpot samen met het kaneelstokje en de vanillepeul die je hebt ingesneden in de lengte, en de suiker. Giet de vodka erbij. Sluit de weckpot af, schudt even goed en zet dan voor minimaal 4 weken op een donkere plek weg. Schudt af en toe zodat de suiker oplost. Na 1 maand (of langer) zeef je de likeur. Het kan zijn dat deze een beetje troebel is van de peer. Vind je dat niet zo mooi dan kun je likeur filteren door de vloeistof door een zeef bekleed met een schone theedoek te gieten boven een pan. Dit duurt wel even. Giet de drank weer in een schone pot en zet nog eens minimaal 2 weken weg. Daarna kun je de likeur drinken. Proef de likeur eerst even. Vind je ‘m te sterk? Giet er dan een beetje koud water bij. Nog niet zoet genoeg? Maak een beetje suikerwater en giet dat, naar smaak en afgekoeld, erbij. Verdeel over mooie en schone flesjes. Proost!

Als je nou nóg meer peren hebt is dit ook een goed idee: stoofpeertjes in witte port

Stoofpeertjes in witte port
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *