zomerblog: snelle groente voor het najaar

snelle groente voor het najaar

Het is vakantie en De Meisjes schrijven een boek. Daarom herhalen ze hun favoriete blogs nog een keer voor je. Om dubbel van te genieten. Dit keer het zomerblog: snelle groente voor het najaar

Is je zomeroogst verdroogd tijdens de tropische hitte? Heb je ruimte in je moestuin bedden na de zomer, of wil je in het najaar ook nog van eigen tuin oogsten? Dat komt goed uit. Er valt nog genoeg te zaaien en te oogsten in de moestuin van september. Het Meisje houdt van snelheid in deze maand, alsof ze tijd in te halen heeft. Iets gemist heeft. In dit zomerblog: snelle groente voor het najaar, zet ze de snelste groeiers op een rijtje.

In september is de grond nog lekker warm, en worden de dagen korter waardoor groente minder snel doorschiet. Het is kortom de ideale tijd om te zaaien.

Spinazie

Spinazie houdt niet van warmte dus als de zomer voorbij is, wordt het weer tijd om spinazie te zaaien. Deze bladgroente zaai je ter plekke. Spinazie houdt nu eenmaal niet van verhuizen. Spinazie maakt een lange penwortel. Beschadig je deze wortel, dan is je zaailing ten dode opgeschreven. Ter plekke zaaien dus en niet uitdunnen. Zo blijft je spinazie lekker mals.

Veldsla

Tot nu toe had het Meisje dit hele gewas over het hoofd gezien. Nu is dat nogal gemakkelijk want het is maar klein, maar toch. Gewoon een beetje dom. Voor een tuinMeisje. Veldsla is namelijk het ideale gewas. Met een beetje mazzel kun je dit tot aan het voorjaar zaaien.

Koriander

Het Meisje oogst haar korianderzaad om direct weer te zaaien. Koriander is een lastig kruid. De kiemkracht van het zaad is het sterkst direct na de oogst. Dat is het beste moment. Tot nu toe heeft ze koriander in het voorjaar gezaaid, maar dat werden bosjes droefenis. Dit keer probeert ze het in september. Eens kijken of ze de koriander door de winter kan loodsen.

Raapstelen

Dit is eigenlijk geen aparte groente. Meer een manier van telen. Het zijn koolsoorten die je zaait. Overigens is niet elke kool er geschikt voor. De meeste raapstelen worden geteeld van koolraap, rapen of Chinese kool. Van deze kolen oogst je het verse en nog jonge blad. Je kunt raapstelen dicht op elkaar zaaien en al na anderhalve maand oogsten.

Postelein

Ook dit is een ideaal gewas voor het najaar. Neem dan wel winterpostelein. Dit kun je de hele winter door telen. Al een paar dagen na het zaaien zie je de groene zaadlobben boven de grond uitsteken. Na een week of drie kun je al oogsten. Daarbij vergeleken zijn raapstelen zelfs traag.

Cut and come again gardening is de nieuwe rage in moestuinland. Dat scheelt zaaien. In dit blog lees je er meer over. Wij noemden het “dubbel zoveel groente”.

dubbel zoveel groente
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *