Zomerblog: Limoncello maken

Limoncello maken

Het is vakantie en De Meisjes schrijven een boek. Daarom herhalen ze hun favoriete blogs nog een keer voor je. Om dubbel van te genieten. Dit keer het zomerblog: Limoncello maken op twee manieren.

Onverwacht is de man van de Keuken een dagje thuis aan het werk. Hij zou het eerst niet doen. Tenminste, het Meisje wist nergens van. Het Meisje had haar eigen planning voor die dag gemaakt. Schrijven, bellen, koken. Gewoon, van alles wat. In alle rust. Maar nu is daar de Man. Weg rust.

De Man belt veel. En lang. Logisch, het hoort bij zijn werk. Maar als de Man belt, kan het Meisje niet meer denken. Dat is wel nodig als ze wilt schrijven. Ze kan ook niet gaan telefoneren als de Man dat al doet. Want dan verstaat ze niets. Behalve wat de Man zegt. Maar daar heeft ze geen telefoon voor nodig. Wat ze wel nodig heeft is rust.

Met de laptop onder haar arm, de telefoon in haar broekzak en de hond in haar kielzog gaat ze naar boven. Naar de studeerkamer. Niet dat er veel gestudeerd wordt in die kamer maar de boekenkasten staan er. Dus de benaming leek legitiem. Heerlijk, wat een stilte. Eerst maar even haar mail controleren. Eventjes internetten kan ook heus wel. O, de Moeder van het Meisje belt. Wacht, nu heeft ze trek. Een mens moet ook eten toch? Oké, nu maar weer een poging wagen om verder te werken aan dat voorstel. Of toch maar even de was in de droger doen? Hé, wat is dat nou? Daar komt het oudste keukenKind al weer thuis uit school. Of het Meisje straks even kan helpen met haar huiswerk. Maar eerst wil het kind even ontspannen en wat TV kijken. Op de TV die in de studeerkamer staat ja. Want beneden is de Man nog aan het werk.

Het Meisje geeft het op. Het is niet haar dag om productief te zijn. Misschien kan ze beter iets anders gaan doen. Zoals de Limoncello proeven die ze een aantal weken geleden heeft gemaakt. Op een productieve dag. Een dag waarop het Meisje het huis helemaal voor zichzelf alleen had.

Limoncello maken op twee manieren

Ingrediënten: 300 ml pure alcohol 95% – 6 biologische citroenen – 250 gram suiker – 300 ml water. Verder heb je een weckpot en een dunschiller nodig.

Heb je geen pure alcohol ? Dan kun je ook Limoncello maken met Vodka. Gebruik dan 750 ml Vodka, 6 citroenen, 250 gram suiker en 400 ml water.

Schil de citroenen zo dun mogelijk (geen wit meeschillen!) en doe ze samen met de alcohol in een weckpot en zet donker weg voor ongeveer 2 tot 3 weken. Daarna doe je de suiker en het water in een pannetje en laat je de suiker langzaam oplossen door het water te verwarmen. Laat de ontstane siroop afkoelen tot minstens (!) kamertemperatuur. Zeef de schillen uit de alcohol en giet er langzaam de afgekoelde suikersiroop bij. Nu heb je een mooie, melkachtige Limoncello die zacht van smaak is. Giet over in een mooie fles (of in 3 kleine, leuk om cadeau te geven!) en leg in de vriezer en beheers je.

Je kunt ook je drank gebruiken om mee te koken. Wat dacht je van limoncello stoofpeertjes ? En ben je gek op Limoncello maar wil je wel eens wat anders? Kijk dan eens of je limoncello van grapefruit ook zo lekker vindt.

Limoncello stoofpeertjes
pinterest

2 Reacties

 1. Mart Jansen

  Ik maak zelf ook limoncello, dwz citroenlikeur. Limoncello is limoncello als er citroenen van Sorrento gebruikt worden.
  Mijne wordt nooit melkachtig, zelfs niet beetje, blijft gewoon mooi helder geel. Zou dat aan de alcohol liggen, die koop ik bij ons (ribeirinha op pico, azoren) bij de drankstoker. Gemaakt van druiven alc 95%. Citroenen, vers en met niets behandeld uit de tuin. Ik noem het dan ook geen limoncello maar picocello.
  Ik geniet met volle teugen ook van jullie blog. Prachtig en geweldig om te lezen en ik steek er vaak veel van op. Dank jullie wel.
  Mart

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   Hi Mart,

   wij noemen het gewoon Limoncello hoor, ook al gebruiken we geen citroenen uit Sorrento.

   Als je het afgekoelde suikerwater wat uit de hoogte bij de alcohol giet wordt de likeur melkachtig van kleur. Wij vinden dat mooi :-). Wel donker wegzetten want anders wordt je drankje weer doorschijnend.

   Fijn dat je geniet van onze blogs, dank je wel!

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *