zomerblog: sinaasappelroomijs met kaneel en verse vijgen

sinaasappelroomijs-met-kaneel-en-verse-vijgen

Het is vakantie en De Meisjes schrijven een boek. Daarom herhalen ze hun favoriete blogs nog een keer voor je. Om dubbel van te genieten. Dit keer het zomerblog: sinaasappelroomijs met kaneel en verse vijgen.

Is het oogstseizoen niet het seizoen van overvloed? Al dat fruit wat rijp van de bomen en struiken komt, teveel om direct op te eten. Het keukenMeisje heeft dan ook rijen met weckpotten staan. Gevuld met pruimen of kersen en brandewijn, frambozen voor likeur en vijgen in port. Aangevuld met suiker, kruiden en specerijen staan de potten geduldig te wachten tot de inhoud klaar is om geconsumeerd te worden.

Het Meisje zelf is daarentegen heel wat minder geduldig. Af en toe maakt ze een pot open en ruikt even stiekum.. hmmm. Dat wordt genieten deze winter!

Nu had ze nog een laatste paar vijgen. Ze zat te broeden op een geniaal idee om ze te verwerken. Natuurlijk, jam of confituur, of nog meer vijgen met nog meer port..Ineens had ze het! Een subliem dessert ( al zegt ze het zelf). Zo simpel te maken maar zó lekker van smaak dat je met z’n allen in een collectief gezucht uitbarst na de eerste hap..hmmmm.

Sinaasappelroomijs met kaneel en verse vijgen. Door de kaneel toe te voegen aan het ijs krijg je een wat ‘winterse smaak’, die het heel goed bij de vijgen doet. Het gerecht heeft de geur, kleur en smaak van een winterse avond. Waarbij het binnen warm en buiten koud is, de haard brandt en de kamer gevuld is met vrienden en warmte. Serveer dit dessert dan ook na een winters feestmaal. Geef er als bonus een vingerhoedje sinaasappellikeur bij, dan is het feest compleet.

Tip: Wil je het nog gemakkelijker? Dan haal je natuurlijk goed ijs bij de Gelateria.

Voor het sinaasappelijs, ongeveer 8 bollen:

250 ml verse sinaasappelsap – 100 gram fijne suiker – 200 gram slagroom – 2 theelepels vanillesuiker – snuf kaneel – ijsmachine of platte schaal uit de diepvries

Klop de room met de suiker en de vanillesuiker lobbig, tot de dikte van Turkse yoghurt. Meng daarna met een paar slagen de sinaasappelsap en het kaneel erdoorheen. Let op dat de kaneel fijne korreltjes door het mengsel worden en niet gaan samenklonteren. Giet het mengsel in de ijsmachine en daarna in de vriezer of, als je geen ijsmachine hebt, giet het in de gekoelde ovenschaal. Dek de schaal af met folie en roer de massa elk half uur even los met een vork. Zo voorkom je grote ijskristallen in je massa.

Rijpe vijgen, 1 per persoon, 20 ml sinaasappelsap, 1/2 theelepel vanillesuiker per vijg.

Snij de vijgen kruislings in en vouw ze voorzichtig open tot een bloem. Leg ze op een met bakpapier bekleed bord. Giet er het sinaasappelsap overheen en bestrooi met de suiker. Zet in de oven onder de grill op een vrij hoge stand. Ongeveer een minuut of tien, totdat de suiker gesmolten is en het sap van de vijg en de sinaasappel mooi gemengd is. Bespreken eventueel de vijgen halverwege nog even met het sap. Kan de smaak alleen maar ten goede komen.

Leg op een mooi bord voorzichtig een warme vijg en daarnaast een bol van het ijs. Besprenkel de vrucht en het ijs met het warme sinaasappel-vijgensap.

Heb je nu ook nog onrijpe vijgen? Lees dan hier hoe je die kunt verwerken!

wat kun je doen met onrijpe vijgen?
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *