zomerblog: gezonde thee uit de tuin

gezonde thee uit de tuin

Het is vakantie en De Meisjes schrijven een boek. Daarom herhalen ze hun favoriete blogs nog een keer voor je. Om dubbel van te genieten. Dit keer het zomerblog: gezonde thee uit de tuin.

Het is geen garantie voor een lang noch gelukkig leven, maar daar is het haar ook niet om te doen. Elke ochtend gaat het Meisje gewapend met een schaar de tuin in om haar geneeskrachtige planten te knippen. En dat zijn er iedere keer meer dan ze denkt. Ze knipt van elke plant een blaadje of een topje. Ze knipt wat het seizoen biedt. Kokend water over de blaadjes heen, een beetje honing erdoor en klaar is haar gezonde thee uit de tuin.

Een festival

Ze kwam op het idee nadat ze een lezing van een ouderwetse kruidenvrouw had bijgewoond. Normaal gesproken zou daar niet naartoe zijn gegaan, maar ze was met vrienden op stap. Dan heb je het niet altijd voor het zeggen.

Deze vrienden gingen elk jaar naar een festival waarin de hele spirituele wereld samenkwam. Je begrijpt: dit was pré corona. Omdat je alles een keer mee moet maken in je leven, kwam ze op dit festijn terecht dat zich “eigentijds” noemde. Haar leek het meer een revival van de jaren ‘70. Overal zag ze lange hippiegewaden, indianentooien en tipi tenten. De geluiden van vrije seks uit het struikgewas probeerde ze te negeren. Woodstock leek om de hoek.

Het Meisje weet nu dat het niets voor haar is. Nog nooit was ze zo agressief als op dit festival. Al die blijheid. Ze wordt er iebel van. En dan die vrijheid, die blijkbaar inhoudt dat je volledig doet waar je zelf zin in hebt. Zonder rekening te houden met anderen. Het op een kluitje zitten. Het gemak waarmee anderen zich jouw tentharingen eigen maken zodat ze lekker dicht bij je kunnen staan. Terwijl verderop voldoende ruimte is. Gedwongen van wasbak verplaatsen omdat het voor haar tandenpoetsende buurvrouw beter aanvoelde om zich te wassen bij de wasbak waar het Meisje stond. Het Meisje was te verbouwereerd om te reageren. Stuiterend van kwaadheid verliet ze het washok.

En dan moest de dag nog beginnen.

De kruidenvrouw

Nijdig stortte het Meisje zich op het programma. De vrienden gingen zichzelf ontdekken. Dat had het Meisje zojuist al gedaan. Dat was niet meegevallen. Tot haar opluchting stonden er ook onderwerpen ingepland die wat dichter bij haar interesses stonden. De natuur bleek namelijk ook heel eigentijds te zijn. Gelukkig maar.

Zo kwam ze bij de lezing van de kruidenvrouw terecht. Die was wonderbaarlijk interessant. Deze reïncarnatie van Klazien uit Zalk, baseerde haar kennis op de Middeleeuwse geneeskunde. Tot de verbazing van het Meisje had ze zeker 60% van de genoemde geneeskrachtige planten in haar tuin staan. Nee, niet voor haar gezondheid. Gewoon vanwege de sierwaarde. Het Meisje had nog nooit verder gekeken dan haar neus lang was. Het Meisje leerde op dit festival meer van zichzelf dan haar lief was.

Gezonde thee uit de tuin

Terug naar het zomerblog over gezonde thee uit de tuin.

In de loop der jaren is haar ochtendronde door de tuin een vaste gewoonte geworden. Heerlijk. Dat moment van rust voordat ze weer opgeslokt wordt door de waan van de dag. Even één worden met de natuur. Al is het maar 10 minuten. Toch een beetje spiritueel dus.

Wil jij ook gezonde thee uit de tuin maken? Er is veel mogelijk. Google je tuinplanten en je zult versteld staan van de hoeveelheid geneeskrachtige planten. Vanmorgen heeft het Meisje vrouwenmantel, kattenkruid, viooltjes, elfenbloem, tijm, salie, pimpernel, maagdenpalm en astilbe geplukt. Maar je kunt ook denken aan lieve-vrouwe-bedstro, akelei, het blad van de passiebloem of onkruid zoals heermoes. Vergeet je kruiden niet. Rozemarijn is verfrissend in een kruidenthee. Citroenverbena, citroenmelisse of munt zijn de gangbare soorten die extra smaak aan je thee uit de tuin toevoegen. Overdrijf het niet. Drink geen liters en laat de planten die je net bij het tuincentrum vandaan hebt gehaald eerst een jaar met rust. Je weet tenslotte niet hoe deze planten groot zijn gebracht. Het gaat om zen, niet om zorgen.

Wist je dat je ook kunt koken met geneeskrachtige kruiden. In dit blog lees je de ontdekkingen van het keukenMeisje.

lekker koken met geneeskrachtige kruiden
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *