courgettekoekjes met tonijn

courgettekoekjes met tonijn

Het was een culinaire ramp. De hele week kwam er van alles op tafel wat niet het stempel ‘gezond, voedzaam of zelfgemaakt’ kreeg. De Man was uithuizig en het Meisje druk met werk, mantelzorg en opleiding. En daar werden de keukenKinderen de dupe van. Vreselijk geleden hebben ze eronder: pizza, pannekoeken, pasta en friet. En dan ook nog eens een gebrek aan ouderlijke toezicht. Gruwelijke misstanden aangaande de schijf van vijf zoals je kunt lezen.

Maar de Man kwam thuis, het Meisje had weer wat lucht  en dus gingen ze weer over naar back to basic. Geen afhaalmaaltijden meer, niet even langs de toko of een pizza in de oven. Nee, gewoon weer vitamines, vezels en mineralen. Stomen en wokken kwamen weer hoog in het vizier. Daar moesten de keukenKinderen even aan wennen. Omschakelen. Vroeger, toen ze nog veel kleiner waren noemden ze dat een ‘regeldag’. Nu durft het meisje gewoon te zeggen dat ze niet moeten zeuren en eten wat de pot schaft. Niet dat ze luisteren. Zakgeld wordt gebruikt om alsnog die afbakpizza te halen. Zodat de gestoomde groentes het spreekwoordelijke muurbloempje van het diner blijven.

Toegegeven, het Meisje had zelf na die goede impuls ook wel weer zin in wat anders. Dus ze maakte courgettekoekjes met tonijn. Niet gestoomd maar gebakken. Lekkere krokante gebakken koekjes. Vanwege de courgette verantwoord, vanwege de tonijn voedzaam en vanwege het bakken erg lekker. En de keukenKinderen? Die lusten deze courgettekoekjes ook graag. Bijna net zo graag als pizza. Bijna.

RECEPT:

voor ongeveer 15 koekjes:

1 courgette –  een halve ui – 1 teen knoflook – 1 blikje tonijn – 60 gram geraspte parmezaan – 2 eieren – 2 eetlepels gehakte peterselie of koriander –  peper, zout – evt. 40 gram paneermeel of amandelmeel om te binden.

Rasp de courgette grof. Bestrooi met zout en laat minstens 20 minuten uitlekken. Langer mag ook. Druk af en toe met een platte lepel het vocht eruit. Rasp de ui en pers de knoflook. Kluts de eieren in een kom. Doe er de courgette, ui, knoflook, parmezaan en de uitgelekte tonijn bij met een snufje vers gemalen peper en je gehakte peterselie of koriander en meng. Heb je geen problemen met gluten en koolhydraten? Gebruik dan het amandelmeel of paneermeel om de koekjes iets steviger van structuur te maken. Je kunt ze dus ook zonder deze bindmiddelen maken maar dan moet je iets behendiger in het bakken zijn.

Doe in een koekenpan een flinke scheut olie en schep met een lepel gelijke hoopjes beslag in de pan. Bak ze op middelhoog vuur stevig en krokant aan beide zijden. Bestrooi met wat extra gehakte peterselie en serveer met verse limoen of je zelfgemaakte zoete chilisaus.

Tip: als je de courgette echt goed droog wilt hebben, wring de rasp na het uitlekken dan uit in een schone theedoek.

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *