knolselderij uit de supermarkt

knolselderij uit de supermarkt

Een tuinMeisje dat een blog schrijft over knolselderij uit de supermarkt? Dan is er vast iets mis gegaan. Dat klopt. Voor de vorst moest de knolselderij worden geoogst. Dat deed ze niet. Er kwam iets tussen.

Het oogsten van knolselderij luister nauw. De omvang van de knol groeit in september en oktober nog fors. Je moet hem dus zo laat mogelijk oogsten. Maar wel voordat het gaat vriezen. En daar ging het mis.

De Man en het Meisje zijn met een enorme renovatie bezig. Zo eentje waarbij eerst alles wat vast in het huis zit, wordt gesloopt en daarna weer opgebouwd. Maar dan net een beetje comfortabeler. Dat is tenminste het doel.

Het is al maanden een komen en gaan van slopers, bouwheren, loodgieters, elektriciens en timmer meneren. Tot er een kink in de kabel kwam. De timmerman kreeg last van zijn rug en kon niet meer verder. Dat kwam niet zo goed uit. De stukadoor stond gepland voor de week erna, en zonder plafond is het best lastig stuken.

Gelukkig kwam de stukadoor pas maandag. Er zat nog een heel weekend tussen! Ze trommelden een stoet vrienden op. Dit ging lukken.

Knolselderij of kou

Helaas. In de vriendenkring sloegen virussen toe en waren Sinterklaas voorbereidingen over het hoofd gezien, waardoor de Man het Meisje de enige resterende hulptroepen bleken. Zo kwam het dat het Meisje de dag voor de eerste vorst, niet in haar tuin stond om haar knolselderij te oogsten, maar in een bouwval. De keuze tussen een huis zonder plafond of een mislukte knolselderij oogst, was snel gemaakt. Ook voor een tuinMeisje.

Nu het plafond is geplaatst, probeert ze te redden wat er nog te redden valt. De knollen zijn nog prima eetbaar, maar als ze eenmaal bevroren zijn geweest, kun je ze niet meer bewaren. Ze worden zwart en gaan rotten. Dat wordt snel eten. De rest van de winter behelpt het Meisje zich met knolselderij uit de supermarkt.

Knolselderij uit de supermarkt

Knolselderij is niet gemakkelijk te kweken zoals je in dit blog kunt lezen. Maar het is het waard. Knolselderij uit eigen tuin is niet vergelijkbaar met knolselderij uit de supermarkt. Niet qua uiterlijk. Niet qua smaak. Je zelf gekweekte knolselderij bestaat meestal uit een wirwar van wortels waartussen de knol soms lastig te ontdekken valt. Of geen knol is. Ook is hij veel kleiner. Als jouw knolselderij de grootte van een flinke kerstbal heeft, mag je al blij zijn. Zeker als je tuiniert op zandgrond. Knolselderij heeft een voorkeur voor vette klei en veel voeding.

Heb je dat allemaal niet? Geen nood. Zelfs een kleine knolselderij uit eigen tuin smaakt vele malen beter dan een grote knolselderij uit de supermarkt. Veel geconcentreerder. Veel aromatischer.

Knolselderij oogsten

Je oogst knolselderij door een spitvork diep in de grond te steken, zodat je vork onder de knol terecht komt. Nu trek je de knol langzaam aan de bladaanzet omhoog. Draai vervolgens het blad er in zijn geheel af, anders wordt de knol snel zacht. Dit blad is trouwens heerlijk in een soep of saus.

Dat wordt de hele week knolselderij eten. En soep en saus. Gelukkig heeft het keukenMeisje genoeg recepten om uit te kiezen. Deze romige soep van knolselderij met gepofte knoflook bijvoorbeeld.

Bovendien kan ze deze soep van tevoren maken. Voor als er weer eens iemand uitvalt tijdens de verbouwing.

romige soep van knolselderij met gepofte knoflook

romige soep van knolselderij met gepofte knoflook

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *