taart met mascarpone, peren en chocolade

taart met mascarpone, peren en chocolade

De man van de Keuken was jarig. Daarom stond het keukenMeisje een hele dag in de keuken om een taart te bakken. Een taart die de Man mee kon nemen naar zijn werk. Het keukenMeisje wilde natuurlijk geen flater slaan, dus dubde langdurig over wat voor soort taart het moest worden. Ze had nog een berg nectarines die best heel goed een vriendschappelijke driehoeks-relatie met mascarpone en chocola aan kon gaan. Aan het einde van de dag stond er een prachtige fruittaart klaar. Het was een hartverscheurend afscheid de volgende dag toen de taart met de Man mee naar ‘de zaak’ ging. Het Meisje had nog geopperd dat hij toch ook best even langs de HEMA kon voor een taartje maar dat zag de Man niet zitten. Er zat voor het Meisje niets anders op dan een surrogaat taart te bakken. De necatarines waren op, maar ze had nog wel een aantal peren liggen. En taart met mascarpone, peren en chocolade klinkt zo mogelijk nog lekkerder vind je niet? Je bent met deze taart wel even bezig (1,5 uur), dus maak ‘m het liefste de dag ervoor klaar. En dan is het een kwestie van beheersing tot het taart moment daar is….

dit heb je nodig voor een taartvorm van 24 cm

Voor de bodem:

75 gram poedersuiker – 2 eidooiers – 125 gram koude boter – 200 gram bloem – steunvulling (bonen, rijst, pasta oid)

Doe de suiker, de dooiers, de boter en de poedersuiker in de keukenmachine en laat draaien tot er een gladde massa ontstaan is. Voeg dan de gezeefde  bloem toe tot er een meng tot er een deeg ontstaat. Maak met je handen het deeg tot een bal en wikkel in plasticfolie. Laat voor minimaal 30 minuten in de koelkast rusten.

Rol het gekoelde deeg uit tot een ronde plak die groot genoeg is om de taartbodem te vullen. Het makkelijkste is om het deeg uit te rollen tussen twee lagen plasticfolie. Zo blijft het nergens aan plakken en hoef je ook niet eindeloos het oppervlak met meel te bestuiven. Bekleed de ingevette taartvorm en leg er een blaadje bakpapier op. Zorg ook dat de randen van de taart goed bedekt zijn anders worden deze te bruin bij de tweede bakbeurt! Daarbovenop leg je de steunvulling. Bak nu de taart 20 minuten op 190 graden in een voorverwarmde oven. Verwijder dan de steunvulling en bak de taart nog eens 20 minuten. Laat de bodem afkoelen, en stort ‘m daarna op een mooi bord.

voor de vulling:

50 gram chocolade – 4 peren – 250 gram mascarpone – 1 eiwit – 100 gram suiker – 10 gram vanillesuiker – 150 ml vers sinaasappelsap –  1 theelepel kaneel – 2 blaadjes gelatine

Snij de peren in 4en en schil ze. Verwijder klokhuis en snijd de peren in gelijke plakjes. Leg ze in een pan met de sinaasappelsap, 50 gram  suiker, kaneel en de vanillesuiker. Zet op matig vuur voor een minuut op 15, je ziet dat de vloeistof gaat binden. Wanneer dat gebeurt, haal je de pan van het vuur. Haal de peren uit de siroop, voorzichtig! Zorg dat ze niet breken. Ondertussen heb je de gelatine in een kommetje met koud water voor 2 minuten laten weken. Knijp de gelatine goed uit en roer door het perensap. Meng de helft van het sap door de mascarpone. Klop in een vetvrije kom het eiwit met de rest van de suiker stijf en spatel voorzichtig door het mascarponemengsel. De chocolade smelt je au-bain-marie en verdeel je over de bodem van de taart. Niet teveel, want als de chocolade afkoelt wordt ’t keihard en je wilt je taart nog wel in mooie stukken kunnen snijden!  Verdeel daarna de mascarpone over de taartbodem. Daar bovenop leg je de plakjes peer in een mooie vorm. Verdeel gelijkmatig de rest van het perensap over de plakjes peer. Hierdoor krijgt de peer een mooie glans en ziet je taart er nog mooier uit! Bewaar in de koelkast.

 

 

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *