vijgen op port, lekker voor in de wintermaanden

vijgen op port, lekker voor in de wintermaanden

Stel nou dat het keukenMeisje wél een boerenMeisje was geweest. Dat ze bijvoorbeeld op het platteland woonde. Je weet wel, in zo’n Astrid Lindgren omgeving. Met zo’n mooie boerderij met een houten schuur en een grote hooiberg waar de kinderen in kunnen ravotten. Want in de fantasie van het Meisje hoort niet een moderne veehouderij, nee het moet romantischer. Maar goed, stel nou dat. Dan had het Meisje een hele grote schuur gehad en een bijkeuken. Al die ruimte zou ze vullen met allerlei lekkers. Potten vol tomatensaus, jams van allerlei vruchten. Diverse soorten groentes uit de eigen moestuin. Strengen uien en knoflook hingen mooi te wezen tot gebruik en in de hoek van de schuur lag een grote berg appels. In de fantasie van het Meisje mislukt geen enkele oogst en groeien alle gewassen in het klimaat rondom de fantasie -boerderij. En iedereen is aardig, de zon schijnt altijd en er is genoeg wijn. Maar ook het keukenMeisje heeft niet altijd zin in wijn. Nee, echt niet. Daarom heeft ze nu al een voorraad lekkers gemaakt: een paar kleine potjes met vijgen op port, lekker voor in de wintermaanden. Als het donker en koud is wil je iets verwarmends toch? Mocht het Meisje nu meer ruimte en meer vruchten hebben, dan zou ze potten vol maken van deze lekkernij. Het is namelijk ook heel simpel om te maken, vooropgesteld dat je de port gewoon koopt natuurlijk. Het enige wat je extra nodig hebt is een beetje geduld. Maak de vijgen nu in, dan zijn ze in december klaar. Tot die tijd kun je af en toe de deksel openen om alvast het aroma op te snuiven voor een beetje voorpret!

Dit heb je nodig voor een weckpot van 1 liter:

de weckpot zelf – ongeveer 6 verse vijgen – 2 kaneelstokjes – 3 kruidnagels – 1 vanillestokje –  schil van halve sinaasappel – 400 gram suiker – Port (Het meisje gebruikt Tawney port, deze is minder zoet dan Ruby port. Maar het kan allebei. Als extra smaakmaker kun je er nog een klein scheutje rum bijdoen.).

Snij de vijgen aan de bovenkant kruislings in en doe ze in de weckpot met de specerijen. Giet de suiker er over heen en vul daarna af met de port. Zet de pot op een zonnige plek en schudt elke dag even tot de suiker is opgelost. Laat minimaal 8 weken staan voor een lekker likeurtje.

pinterest

10 Reacties

 1. kim Beentjes

  Gisteren na lang wachten geproefd, heerlijk was t wachten waard!

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   Wat leuk Kim, dat je deze ook gemaakt hebt. Die van de Meisjes staan nog in de port, het keukenMeisje vindt ze namelijk zo lekker dat ze bang is om ze te gaan eten want dan gaan ze op! Volgend jaar maken we er meer!

   Reageren
 2. Dita

  oh oh wat zou ik fout gedaan hebben…. de port komt bij sommige weckpotten doorlekken, ik zag het doordat grote aantallen dronke fruitvliegjes een feestje vierden. Weet iemand wat ik moet doen of kan ik nu alles weggooien.., dat zou jammer zijn.

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   O Dita, dat klinkt inderdaad niet goed. Eigenlijk weet ik niet wat er mis gegaan is. Is het alcoholpercentage hoog genoeg, en sluit de rubberen vind de weckpot goed af? Je kunt proeven of de port nog lekker is maar dat denk ik wel.Eventueel overdoen in andere potten? Succes.. en laat het weten als je erachter bent wat er mis ging..

   Reageren
 3. Gea

  Vanavond deed ik de deksel van de wekpot en toen leek het alsof het iets bruisde. Zou het kunnen gaan gisten.? Ik had niet helemaal het recept gevolgd. Alleen maar de vijgen in de port gedaan en de deksel erop. Of is het nu verprutst? Hoop van niet.

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   O Gea, dat klinkt inderdaad niet goed. De vijgen stonden wel helemaal onder de port? Je had er wel suiker bij gedaan? Anders zou ik het niet weten.

   Reageren
 4. Werner

  Hoi. Ik wil dit ook gaan proberen. Maar moet de weckpot dan niet ook verwarmd worden?

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   Nee hoor dat hoeft niet. Gewoon zorgen dat je port een goed alcoholpercentage heeft en dat de vijgen helemaal onder drank staan. En dan geduld hebben…

   Reageren
 5. Juliette

  Hoi, kan je het ook met witte port maken?

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   natuurlijk kan dat! Witte port is wat frisser dan rode port en de vijgen zullen dan ook een andere smaak krijgen. Maar zeker niet minder lekker! Misschien lekker met wat extra vanille en kardemom? Steranijs zou ik weglaten in deze, maar alles is een kwestie van smaak. Succes& plezier !

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *