5 valkuilen bij de start van een moestuin

5 valkuilen bij de start van een moestuin

Het lijkt zo gemakkelijk om een moestuin te beginnen en dat dit ook zo is. Toch kan er veel fout gaan. Meestal zijn dat fouten die vooral bij de tuinier liggen. Menselijke fouten dus. Omdat je het meeste van fouten leert, heeft het Meisje de 5 grootste valkuilen bij de start van een moestuin op een rijtje gezet.

Te vroeg zaaien

Dit heeft te maken met ongeduld. In februari zie je het al gebeuren. Social media ontploft met berichten over tuiniers die niet kunnen wachten met zaaien en daarvoor de vensterbank gebruiken. Je ziet foto’s van frisgroene zaailingen en dan begint het te kriebelen en jeuken. Bedwing je ongeduld. Doe niet mee. Februari is geen tijd om te zaaien. Alleen als je een kas hebt. Dan kun je pepers, tomaten of paprika’s zaaien. Heb je die niet, dan ben je te vroeg met zaaien.

In februari is er te weinig zonlicht om stevige planten te kweken. Daarnaast is het in huis vaak warm. Deze warmte in combinatie met het weinige zonlicht zorgt ervoor dat je lange dunne zaailingen krijgt. Het Meisje ziet foto’s vol met zaailingen in slaapkamers. Weet je hoe dodelijk dat is voor je libido? Houd zaailingen daar waar ze horen. In de tuin. 

Te veel zaaien

Je moet in de tuin niet te hebberig zijn. Ja. In het zaadzakje dat je hebt gekocht zitten veel te veel zaden. Maar het is niet de bedoeling om deze allemaal tegelijk te zaaien. Als het goed is, komt uit elk zaadje een plantje. Dat is niet altijd betrouwbaar, dus kun je voor de zekerheid uitgaan van het dubbele. Maar dan nog. Hoeveel bietjes wil een mens eten? Hoeveel andijvie kun je aan? Lees de aanwijzing achterop het zaadzakje. Daar staat precies op hoeveel ruimte de plant nodig heeft. Combineer dit met wat jij nodig hebt. De rest van de zaden bewaar je voor volgend jaar.

Te weinig ruimte

De tuin van het Meisje leidt het meest onder haar efficiency. Ze heeft weinig ruimte, maar wil wel alles kweken. En het liefst tegelijk. Ooit bedacht ze een prachtige combinatie van rode biet met goudsbloemen in een pot. De goudsbloemen bloeien al vroeg. De bieten konden in de tussentijd prachtige knollen vormen waarna het Meisjes ze in de herfst, als de goudsbloemen uitgebloeid zijn, kon oogsten. Niet dus. De goudsbloemen slingerden en sliertten al snel door de pot heen, zonder een bloem te vormen. De rode bieten zagen door het enthousiaste gewoeker van de goudsbloem geen kans om zelf blad of knol te vormen. Daar zat het tuinMeisje, met dubbel niks. Geen goudsbloemen, geen bieten. Meer en mooier is niet altijd beter. Iedere plant heeft zijn eigen ruimte en moment nodig om te kunnen stralen.

Geen rekening houden met de omstandigheden.

Je hebt van tevoren bedacht wat je wilt kweken en hebt zaden besteld of plugplantjes gekocht. Helemaal goed. Maar heb je ook gekeken naar de omstandigheden waarin de plant moet groeien? Wil je Mediterrane groentes kweken, dan heb je zon nodig. Ben je gek op daslook? Dan heb je schaduw nodig. Je kunt je wil niet opleggen aan een plant. En nee. Niet alles is mogelijk en maakbaar, dus leer naar de behoeftes van je groente te kijken. Dan is de kans op succes het grootst.

Te weinig tijd

Verwaarlozing ligt in de moestuin altijd op de loer. Vaak komt het even niet uit om te oogsten of onkruid te wieden. Maar groente wacht niet met groeien. Fruit valt uit de boom als je het niet op tijd oogst. Als je geen zin hebt om je snijbonen te oogsten omdat het regent, dan heb je het ideale moment van oogsten gemist en zijn je snijbonen niet fris en knapperig, maar en taai en draderig.

En toch zijn al die fouten allemaal niet erg. Je zult waarschijnlijk in alle 5 valkuilen bij de start van een moestuin stappen. Er gaat altijd wel iets mis. Het is natuur die je naar je hand probeert te zetten en dat lukt nooit helemaal. Gelukkig maar. Bovendien kan een verwaarloosde moestuin er ook prachtig uitzien.

Zoek je meer tips voor het starten van een moestuin? Lees dan in dit blog hoe je zaailingen moet uitdunnen.

zaailingen uitdunnen
zaailingen uitdunnen
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *