aspergebroccoli

aspergebroccoli

Wat een gedoe die naamsverandering. Ineens mag bimi geen bimi meer heten. Het was het Meisje een beetje ontgaan, maar bimi heet inmiddels aspergebroccoli. Nu veranderen plantennamen wel vaker, maar dan zijn er nieuwe ontdekkingen waardoor wetenschappers het inzicht verkrijgen dat een bepaalde plantsoort toch bij een ander geslacht hoort.

Bij bimi ligt dat anders. Bimi is als merknaam geclaimd door een Japans bedrijf. Gelukkig is de naam aspergebroccoli nog wel vrij. Deze naam mag ze dus gebruiken. Stengelbroccoli ook. Broccolini eveneens. Het wordt er allemaal niet duidelijker op.

Aspergebroccoli is een kruising tussen gewone broccoli en een Chinese koolsoort met lange stelen, kailan. Omdat het tuinMeisje het kweken van bloemkool en broccoli te ingewikkeld vond, heeft ze dit jaar aspergebroccoli geprobeerd en dat is goed bevallen.

Het is nog steeds geen gemakkelijke groente om te kweken omdat ook deze broccolisoort veel water en mest nodig heeft, maar dat is niet erg. Het is namelijk een superlekker groen. Zachte stengels met een lekkere luchtige broccolitop.

Aspergebroccoli kweken

In mei kun je de zaden binnen voorzaaien. Na een week of zes zijn de plantjes groot genoeg om uitgezet te worden in de moestuin. Het Meisje heeft de planten wat dichter op elkaar gezet dan gebruikelijk. Het blad neemt vrij veel ruimte in, omdat het een plant is met een open structuur. Maar dat blad eet ze niet. Het gaat om de stengels. Vandaar dat ze een plantafstand van 30 centimeter heeft aangehouden. Ze wilde tenslotte niet af en toe een stengel oogsten. Ze wilde een maaltijd.

Op het moment dat de plant echt een kool gaat vormen, geef je nog wat extra mest in de vorm van compost en koemestkorrels. Daarna beginnen de stengels te groeien.

Net als bij broccoli eet je de bloemknoppen. Dat is dan ook de reden dat je het moment van oogsten goed uit moet kienen. Je oogst bij voorkeur een paar dagen voordat de bloemknoppen opengaan. Ben je te vroeg, dan zijn de toppen nog te klein. Ben je te laat dan schiet de bloemknop in bloei en is de meeste smaak ervan af.

Stengelbroccoli oogsten

Als je eerst de hoofdscheut van de plant knipt, kun je meerdere keren per jaar oogsten. De plant maakt dan meerdere zijscheuten aan, en als je die afknipt verschijnen er nog meer zijscheuten. Snijd de stengels af als ze ongeveer 10 centimeter lang zijn.

In november oogst het Meisje voor de laatste keer. Ze zou door kunnen gaan tot aan april, maar in de winter staat er te weinig in de moestuin, waardoor de vogels ook ineens trek krijgen in aspergebroccoli. Mochten er onverhoopt gedurende de winter toch nog een paar bloemknoppen in bloei schieten dan heeft ze in ieder geval weer zaad voor volgend jaar. Dan heeft aspergebroccoli vast alweer een andere naam.

Kweek je toch liever echte broccoli? Dan is dit jouw blog.

broccoli kweken
broccoli kweken
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *