broccoli kweken

broccoli kweken

Ze is er gek op. Broccoli. Broccoli is zo ongeveer het meest gezonde groen dat je in Nederland kunt kweken. Het zit boordevol vitaminen en mineralen. Werk 60 gram broccoli naar binnen en je hebt je aanbevolen hoeveelheid vitamine C voor 1 dag al binnen. Dat is voor het Meisje geen probleem. Ze zou het elke dag wel willen eten. Hoe sneu is het dan dat het haar nooit lukt om broccoli uit haar eigen tuin te oogsten. Broccoli kweken gaat haar gewoon niet goed af.

Broccoli bloemknoppen

Ze heeft alles al geprobeerd. Ze begon met paarse broccoli. Dit is een prachtige paarsrood gekleurde broccoli waartegen het grijsgroene blad fraai afsteekt. Het werd geen succes.

Daarna groene broccoli in een pot. Dat leverde broccoli op. Althans, bijna. Piepkleine broccoliroosjes die voordat ze eetbare proporties hadden, in bloei schoten. Van broccoli eet je de gesloten bloemknoppen. Als ze donkergroen zijn, zit de bloem nog in knop. Wordt de broccoli lichter van kleur dan staat de bloem op het punt om te gaan bloeien. Dan moet je snel zijn. Dat was het Meisje blijkbaar niet. Of het weer zat niet mee. Het resultaat was het zelfde. Opnieuw geen oogst. Wel veel zaden, maar wat moest ze daar mee als broccoli kweken haar toch niet lukte?

 

broccoli kweken

broccoli kweken

Broccoli plantjes

Dit jaar leek de oplossing zich vanzelf aan te dienen. Ze smokkelde een beetje. Na terugkomst van vakantie bleek er ruimte in de tuin, maar het was al laat. Het was inmiddels september. Ze kon nog van alles zaaien, maar niets indrukwekkends meer. Niets imposants. Ja bladgroentes, maar daar had ze al genoeg van staan.

Toevallig zag ze bij een kweker kleine broccoliplantjes staan. Ze liep er een beetje moedeloos omheen. De kans dat eetbare broccoli kweken haar ooit zou lukken, had ze toch echt opgegeven. Broccoli wil graag onder regelmatige omstandigheden groeien. Geen kou, geen droogte, geen natte voeten maar wel veel water en veel mest. Kortom, moeilijk, moeilijk, moeilijk.

Toch kon ze de verleiding niet weerstaan. Zou ze nog één keer broccoli kweken? Ze kon het proberen. Ze had net gelezen dat het broccoli blad ook erg lekker is. Dat je dat op dezelfde manier kunt eten als boerenkool. Ze had niets meer te verliezen, moest hooguit nog meer bladgroente eten, dus hupakee. De broccoli plantjes gingen in de mand en stonden niet veel later in de moestuin.

Broccoli blad eten

Daar gaf ze de plantjes alle liefde en zorg die dit problematische gewas nodig had. Helaas. Al deze zorg leidde tot …blad. Veel blad. Daar at ze uit arren moede veel van. Broccoliblad kan worden gestoomd, gekookt, gegrild of gewokt worden. Het is lekker hoor. Echt waar. Lekker in de pasta of als stamppot. Het Meisje was er blij mee. Maar toch. Haar vertrouwen in haar kunsten als tuinvrouw had nu echt wel een deuk opgelopen. Ze bleek zelfs niet in staat om broccoli op te kweken die een professional voor haar had gezaaid. Ze was gewoon mislukt. Mislukt als tuinMeisje. Ze gaf het op.

Vorige week toog het Meisje bij zonnig weer naar de moestuin. Mislukt of niet. Ze blijft van haar tuin houden. Tot haar grote verbazing zag ze bloemknoppen in de broccoli. En niet alleen uit de hoofdsteel, maar ook uit de zijstelen. Broccoli. In haar tuin. Onder haar handen was er broccoli verschenen. Het was een wonder. Ze was erin geslaagd. Broccoli kweken was haar gelukt. Eindelijk. Ze is toch een tuinMeisje.

Verwerk broccoli ook eens anders en maak er deze groene groenteburgers van.

groene groenteburgers

groene groenteburgers

pinterest

3 Reacties

 1. Marleen

  Oh jee, oh hemel…ook ik wilde graag broccoli! Hup uitzaaien en yes er verschenen plantjes, heel veel. Buren nog blij mee gemaakt. Zes zelf gehouden….en ineens hadden we een hele kolonie rupsen! Koolwitjes bleek bij onderzoek. Visite afgezegd toen ze op trek gingen naar popplaats…met de meisjes gestaard naar rupsenpoep, er lag zooooveel! Bekeken hoe de poppen steeds iets groter werden. Ongelooflijk interessant! En de broccoli? Helemaal opperdepop! Alleen geen idee hoe het smaakte…humpfff!

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Maar wel weer veel geleerd ??

   Reageren
 2. Pingback: tosti van broccoli met kaas - de Meisjes van de Moestuin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *