bieslook kweken
Het is het meest standvastige type in de moestuin, en toch besteedt ze er nauwelijks aandacht aan, terwijl het goed beschouwd een prachtige plant is. Met zijn afwijkende bladvorm staat hij decoratief in de tuin. Ze gebruikt de plant ook vaak in de keuken, zowel de stengels als de bloemen en het Meisje weet zeker dat jij ook regelmatig een plastic bakje met stengels koopt. Gewoon omdat het een ideale smaakmaker is. Zoveel voordelen en zo weinig aandacht? Dat is niet eerlijk. Het is dan ook hoog tijd om bieslook eens in het zonnetje te zetten.
Bieslook is sterk
Bieslook is een supersterke alleskunner die geen enkele aandacht vraagt en overal tegen kan. Welk soort aarde je ook hebt, of je bieslook nu in de zon of in de schaduw kweekt, in de volle grond zet of in een pot, het kan allemaal. Het meisje heeft ooit een blauweregen bovenop de bieslook gezet omdat ze die plek nu eenmaal nodig had en de bieslook niet helemaal uit de grond kreeg, bieslook wortelt diep. Zelfs dat was voor de bieslook geen probleem. Hij kwam elk jaar weer terug. Bieslook is winterhard. Het blad sterft af, maar al vroeg in het voorjaar zie je de frisse groene puntjes boven de aarde uitsteken.
Het blad van bieslook bestaat uit dunne langgerekte stengels die hol van binnen zijn en licht naar ui smaken. Ook aan de bloemen kun je zien dat het familie is van de ui. Het zijn kleine halfronde lichtpaarse bolletjes die worden gevormd door tientallen kleine bloemetjes op een steeltje. De bloemen zijn eetbaar en smaakvol.
Uitzaaien
Als je niet alle bloemen opeet of inmaakt, zie je na de bloei piepkleine zwarte zaadjes in de bloemen verschijnen. Zaadjes die rondom de plant op de grond terecht komen en ter plekke weer nieuwe bieslookplantjes vormen. Het Meisje haalt deze nieuwe plantjes in het voorjaar weg en plant ze uit in het moestuinbed van de wortels. Bieslook heeft namelijk meer voordelen in de tuin. Het is een natuurlijk bestrijdingsmiddel. Door ze naast de wortels te zetten, heeft de wortelvlieg ineens geen trek meer in jouw worteltjes en ook bladluizen kunnen niet tegen de geur van bieslook.
Bieslook kweken
Bieslook is zo’n gemakkelijke plant, dat je hem zelf kunt kweken. Zaaien is een dingetje, omdat bieslookzaden kou nodig hebben, dus koop een klein plantje. Knip alle stengels af en gebruik die in de keuken. Vervolgens haal je het plantje uit de plastic pot en zet je hem in een grotere pot die je vult met bemeste potgrond. Geef de eerste twee weken goed water en binnen de kortste keren zie je dat de stengels weer uitlopen. Nu is het handig om de plant goed te laten groeien. Dus even niet oogsten en alleen genieten van de mooie bladgroei en de bloemen. Bloemen waar ook hommels en bijen opgaf komen. Vanaf het volgende jaar kun je oogsten. Voor jou nooit meer bieslook uit een plastic supermarkt bakje, want elke stengel die je afknipt komt gewoon weer terug.
Zet de pot met bieslook direct naast je keukendeur en je kunt er jaren van oogsten zonder er verder naar om te kijken. Lekker gemakkelijk en ook nog eens super duurzaam. Goed bezig!
Wil je niet alleen bieslook kweken, maar ook andere kruiden? Kweek dan je eigen oregano, dat is bijna net zo gemakkelijk zoals je in dit blog kunt lezen.