oregano

oregano

Het zit er weer op. De vervelendste maand van het jaar is voorbij. Ze vindt er maar weinig aan. De maand januari. De gezelligheid van de maand december is voorbij. Januari is koud, maar niet koud genoeg om leuke dingen te kunnen doen zoals sneeuwpoppen maken of schaatsen. In januari regent het vaak en veel. Dat betekent dat ze nog langer in de file staat. Betekent dat ze niet naar de tuin kan.

De moestuin in januari

In januari valt er sowieso weinig te beleven op de moestuin. Het Meisje oogst nog wat laatste paarse boerenkool, cavolo nero en pastinaken. Zelfs nog een beetje broccoli waar het keukenMeisje zomaar super hippe, glutenvrije en koolhydraatarme tosti’s van maakt. Daar wordt het tuinMeisje dan wel weer blij van. Dat het keukenMeisje een totaal nieuw recept verzint. Knap toch?

Het Meisje heeft geen last van blue Monday, maar van blue January. Tenminste, als ze zichzelf dat toe zou staan. Maar dat doet ze niet. Ze trekt zichzelf als een vrouwelijk baron van Münchhausen aan haar haren omhoog uit het moeras en zorgt voor kleine positieve momentjes.

De kracht van geuren 

Een knapperend vuurtje in de open haard, een fijn boek, goede muziek, etentjes met vrienden. Daar maak je haar heel gelukkig mee. Ook geuren zorgen bij haar voor instant blijheid. Zomerse geuren in de keuken, zorgen dat de zon in haar hoofd gaat schijnen.

Ze kan dan ook niet zonder oregano in haar tuin. Oregano is een Mediterraan kruid, waardoor het kwetsbaar lijkt voor Nederlandse winters, maar niets is minder waar. Dit kruid woekert. Het gedraagt zich als onkruid in haar kruidenbak. In no time heb je geen kruidenbak meer, maar een oregano bak. De Nederlandse benaming “wilde Marjolein” zegt meer dan genoeg.

Oregano kweken

Het is een ideaal keukenkruid om te kweken. Het is struikje van zo’n 30-40 centimeter. Het enige wat oregano nodig heeft is grond, die goed water doorlatend is, en jaarlijks wat voeding in de vorm van koemestkorrels. Oregano gedijt in de zon, maar ook in de schaduw.

De oregano in de zelfgemaakte kruidenbak van het Meisje krijgt in de zomer hooguit twee uur per dag zon. Dat zijn nauwelijks Mediterrane omstandigheden te noemen.

De takken van het struikje dragen kleine eivormige blaadjes. Deze blaadjes gebruik je in de keuken.

Oregano oogsten

Oregano oogst je door de top uit de takken te knippen en de blaadjes van de stengel te rissen. Door op deze manier te oogsten zorg je dat jouw oregano mooi vertakt. Daar waar je geknipt hebt verschijnen namelijk niet één maar twee nieuwe stengels.

Het kruid bloeit de hele zomer, van juli tot september met roze bloemen waar de bijen gek op zijn. En in de winter? Dan blijft oregano groen zodat het Meisje, in geval van tijdelijke depressie, alleen maar even naar buiten hoeft om de oregano af te knippen en te verwerken in deze lekkere hartige uienkoekjes met kaas en kruiden bijvoorbeeld. Heerlijk bij een glaasje wijn naast de open haard.

Hallo zomer!

Ben je benieuwd welke kruiden je nog meer in de winter kunt oogsten? Lees dan dit blog eens.

 

winterkruiden

winterkruiden

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *