bieslook

bieslook

Het feit dat er bieslook in de tuin van het Meisje groeit is een wonder. Niet dat het tuinMeisje een tuin heeft waar geen bieslook in kan groeien. Dat is schier onmogelijk. Deze plant groeit in bijna elke grond en kan zowel in de zon als in de schaduw staan. Dat is het dus niet. Nee het tuinMeisje verwaarloost haar bieslook totaal.

Haar look krijgt geen mest, waar hij eigenlijk wel blij van wordt. Haar look krijgt zelfs geen extra water. Ze kijkt er nauwelijks naar om want hij staat op een plekje waar ze bijna niet bij kan. Ook dat is haar eigen schuld. Eenmaal aangekocht werd de bieslook buiten tegen de muur aangezet. Daarna vergat ze hem een beetje omdat hij niet bij de andere kruiden in de buurt stond.

Nieuw inzicht leverde op dat haar bieslook op een onhandige plek stond. Eigenlijk moest daar een wisteria geplant worden. Ze kreeg de bieslook er echter met geen mogelijkheid meer uit. Het was een beetje wringen tussen de tegels maar de blauwe regen was belangrijker en dus heeft ze die bovenop de arme bieslook gezet. Ze zou wel een nieuwe kopen…….Dat is nu 10 jaar geleden.

De bieslook piept jaar in jaar uit weer onder de stam van de blauwe regen vandaan. Het tuinMeisje moet inmiddels op haar buik op het tuinpad gaan liggen om de stengels te oogsten. Eigen schuld. Dan had ze maar niet zo hardvochtig moeten zijn. Het Meisje heeft altijd een enorme bewondering voor planten die tegen de verdrukking in toch groeien. Bij mensen heeft ze dat ook. Soms ziet ze kinderen onder barre omstandigheden opgroeien bij een waardeloos ouderpaar. Dit worden dan, tegen alle verwachtingen in, hele leuke, gezellige en positieve volwassenen. Daar kan ze gewoon ontroerd van raken. Die geroerdheid voelt ze ook bij haar bieslook.

Bieslook voor altijd

Dit allium soort lijkt een oneindig leven te hebben. Bieslook is winterhard, net als deze kruiden. Iedere keer als ze de bladstengels afknipt, groeit hij weer aan. Ze knipt de plant voor de winter tot aan de grond toe af. Daarna snijdt ze de stengels fijn en vriest ze ze in. Zo kan ze de hele winter van dit kruid genieten. Bieslook bloeit van juni tot augustus met mooie lila bolletjes. Zelfs die zijn eetbaar. Ze zijn bijvoorbeeld heerlijk in de salade.

Twijfel jij nog of bieslook iets voor jouw tuin of balkon is? Google dan eens op “geneeskrachtige eigenschappen van bieslook”. Je zult versteld staan. Dit kleine plantje zit vol met vitaminen en mineralen. 100 Gram bieslook bevat alleen al van de vitamines A, C en K meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Zoveel goeds leveren en dan zo sterk verwaarloosd worden door het tuinMeisje. Het is een schande. Uit pure boetedoening gaat ze veel bieslook in haar nieuwe moestuin zetten. Heel veel. Bijkomend voordeel is dat de bladluizen dan ook wegblijven. Is dat even fijn.

 

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *